Pirelli najava GP Mexico

Pirelli najava GP Mexico

Trka Formule 1 ponovo na stazi u Mexico Sitiju

Formula 1 se vraća u Mexico prvi put od 1992. godine. Srednja i mekana komponenta guma će biti korištena na Autodromu Hermanos Rodriguez. Bez realnih podataka Pirelli i Formula 1 timovi su koristili kompjuterske simulacije za odabir prave komponente.

Prvi put posle 23. godine Formula 1 se vraća u Mexico na preuređenu stazu Hermanos Rodriguez u Mexico Sitiju, nazvanu po Meksičkim vozačima braći Pedru i Ricardu Rodrigezu.

Staza je originalno sagrađena 1962. u javnom parku i to je samo jedna od sličnosti sa čuvenom stazom Monza u Italiji.

Postoje jako brzi pravci i brze krivine koje su slične sa Pirelijevom domaćom stazom u Monci. Srednja i mekana komponenta će biti korištena za prvu trku u Meksiku u modernoj eri formule jedan.

Paul Hembery, Pireli motosport direktor:  “Za nas je vrlo uzbudljivo da dođemo u Mexico, na novu stazu koja je u isto vreme i prožeta tradicijiom. Odabir guma za na novu stazu je veliki izazov, ali simulacija, jedna od najvažnijih oblasti u Formuli 1, je danas dosta tačna iako je neizbežno biti malo konzervativniji prve godine. Kao i uvek, mi ciljamo na dva stajanja ali nesigurno vreme u sledeće dve nedelje u severnoj Americi će svakako imati velikog uticaja. Staza je tako dizajnirana da dozvoljava obilaženje, pa sa kombinacijom strategije, koja će biti jasnija u petak tokom slobodnih treninga može dovesti vožače da se bore za bolje pozicije u trci.”

Najveći izazov za gume:

Najpoznatija krivina je brza dugačka desna krivina Peraltada (poslednja pre ciljnog pravca) ali je samo pola originalnog profila zadržano iz sigurnosnih razloga.

Staza je na navećoj nadmorskoj visini od svih trka Formule 1 u kalendaru. To ima uticaja kako na aerodinamiku tako i na najveću brzinu. Za poboljšanje prianjanja inženjeri su prinuđeni da povećaju pritisak prednjeg i zadnjeg krila zbog razređenog vazduha.  Bolidi sa turbo punjačima na ovoj stazi će, kako se očekuje ići, preko 330 kmh na ciljnoj pravcu dugačkom 1.3 kilometra.

Ekstremni vremenski uslovi su trenutno u većem delu Severne Amerike. Ovo pravi vremensku prognozu neisvesnom za sledećih nekoliko dana sa velikom mogućnošću lošeg vremena zbog uragana Patricia.

Očekivane razlike između dve komponente guma su 1.3 sekunde po krugu približno.

Izvor: Slika/Pirelli

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti