Romain Grosjean intervju pred GP Mexico

Romain Grosjean intervju pred GP Mexico

Intervju sa vozačem Lotus F1 tima

Nakon što je Velika nagrada Amerike za njega praktično bila gotova i pre nego što je počela Romain Grosjean gleda pozitivno na narednu trku Veliku nagradu Meksika.

Kako se radujete putu u Meksiko?

Nova staza i uvek je lepo učiti nešto novo. Sećam se ,kad sam bio mali, da sam gledao Veliku nagradu Meksika naročito Sennu koji je išao gore dole u poslednjoj krivini. Izgleda da staza sada ima više sporih krivina, ali još uvek je tu jako dugačak pravac pa će biti zanimljivo videti ko će biti najbrži!

Da li ste do sada već bili u Meksiko Sitiju?

Ovo će mi biti prvi put tako da će biti uzbudljivo. Siguran sam da će odziv biti dobar i radujem se upoznavanju kulture a naročito otkrivanju nove hrane kao što radim svaki put kada posetim novi grad.

Da li ste imali neke posebne visinske pripreme?

Grad je na velikoj nadmorskoj visini što meni nije problem pošto sam rođen u planinama. Veliki sam ljubitelj skijanja i vožnje bicikla po planinama tako da mislim da sam dobro pripremljen. Ne verujem da će vozači imati bilo kakvih problema ali će ih inženjeri imati u nekim proračunima. Ono što će biti drugačije će biti hlađenje kočnica i takve stvari, ali svaka trka ima svoje karakteristike tako da sam siguran da ćemo probleme vrlo brzo prevazići.

Kako gledate na prethodnu trku Veliku nagradu Amerike?

Kratko i ne baš slatko. Bilo je dosta dešavanja. Drago mi je bilo što je trka za fanove bila dobra posle toliko kiše, a ja sam bio prilično besan pošto sam udaren u prvoj krivini što mi je uništilo trku. Šteta je učinjena na zadnjem delu što je imalo uticaja na hlađenje kočnica. Promenili smo gume, pošto je jedna bila izbušena, ali temberatura kočnica je i dalje rasla. Ušao sam u box na ponovnu zamenu guma da proverimo da li ima krhotina u kanalu za hlađenje kočnica međutim njega uopše nije bilo! Više nije bilo sigurno da vozim pa sam se povukao iz trke. Mislim da smo imali dobre šanse pogotovu kad pogledam šta se dešavalo. Najbolji deo vikenda je za mene bio u nedelju posle trka sa svim momcima koji rade na mom autu. Uprkos svim padavinama još uvek su bili žedni uspeha!

Vremenska prognoza za ovaj vikend najavljuje mogućnost kiše, kakav je vaš osećaj voziti po kiši?

To je veoma drugačije od vožnje po suvom. Na suvom možete biti veoma precizni i imate mnogo bolju ideju o količini gripa. Vozite brže i pritiskate gume do njihovog limita. Na mokrom to je drugačija vožnja. Nivo gripa može da varira tokom jednog kruga a kamoli tokom jedne trke. Mnogo si nesigurniji i moraš reagovati mnogo brže jer auto može da počne da kliza veoma lako. Morate paziti na bare i pojavu akvaplaninga. Podupravljanje i predupravljanje su mnogo više izraženi na svakoj krivini a kada je mnogo mokro i vidljivost je dosta smanjena. Auto ispred je u velikoj prednosti. Može biti zabavno ali i prilično ludo.

Ostalo vam je još tri trke sa Lotus F1 timom, da li imate neke specijalne planove?

Svakako da imam želju da završim na što boljem mestu jel su sjajna gomila ljudi. Bilo bi sjajno da ostvarim odličan rezultat u Meksiku.

Slika: Lotus F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti