Sezona 2015 kao da nije završena

Sezona 2015 kao da nije završena

Čeka se odgovor Carlosa Ghosn-a

Vatromet u Abu Dhabiu je označio kraj sezone 2015, međutim akcija se ne završava sa nedeljom uveče.

Naime, pre početka trke na stazi Yas Marina, Mercedes je uložio prigovor na pravila o testiranju komponenti u vazdušnom tunelu.

Sumnja se da je novi tim Hass, koji će se pridružiti gridu u 2016. godini, zloupotrebio ovo pravilo a da je direktnu dobit imao tim Ferrari, od kojih će američki tim uzimati motore.

Međutim sudije FIA-e su presudili da nema dokaza da su takmičari uradili nešto protiv pravila, iako će ubuduće svaki novi tim koji bude aplicirao biti obavezan da se i pre svoje prve trke pridržava pravilnika koji važi i za ostale aktivne timove.

Na drugoj strani padoka, su sastanke imali Berni Ecclestone i Renaultov Jerome Stoll ovog vikenda.

Naime Renault preti da će se povući iz kupovine Lotusa ukoliko im Ecclestone ne ponudi bonus koji imaju Ferrari i Mercedes, što može imati direktnog uticaja na Red Bull i Torro Rosso.

“Ako se kupovina ne dogodi Lotus će se ugasiti. Oni jednostavno nemaju novca da nastave takmičenje”, rekao je Ecclestone za Speed Week.

Glasine iz padoka, međutim, ukazuju na to da su Ecclestone i Stoll posle četiri sastanka došli do kompromisa. Gerard Lopez, vlasnik Lotus tima, je rekao da su razgovori svakako bili “konstruktivni”.

“Učinili smo sve što smo mogli”, rekao je on. “Postoji dogovor između Lotusa i Renaulta, ugovori su spremni. Što se tiče ostalog, moramo da čekamo”.

Ecclestone je potvrdio:”Čekamo odgovor iz Renaulta od Gospodina (Carlosa) Ghosn-a u ponedeljak. Ukoliko bude odobren, Red Bull će očigledno platiti 30 mililona evra za Renault motore u 2016. godini”.

Ako Ghosn kaže ne, Lopez se nada da bi Lotus mogao da nastavi saradnju sa Mercedesovim i njihovim motorima motorima, ali “ne želimo da finansiramo tim kao što smo to činili u prošlosti. Verovatno bi počeli sa 300 zaposlenih, ali to nije cilj”, rekao je vlasnik Lotusa.

Svih deset timova će ponovo pokrenuti svoje motore na Pirelli-evom zatvorenom testu za novinare koji se održava u Abu Dhabiu.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti