Charlie Whiting želi da ubrza bolide F1

Charlie Whiting želi da ubrza bolide F1

Na razne načine pokušava se ubrzanje bolida

Formula 1 u budućnosti može da se ubrza, bez pogoršavanja aktuelnih problema u vezi sa aerodinamikom.

To je mišljenje Charlie Whiting-a direktora F1 trka i tehničkog šefa u FIA-i.

Nedavno je svetski šampion Lewis Hamilton napao čelnike Formule 1 u njihovim planovima da u 2017 i 2018 godine smanje vremena po krugu za pet ili šest sekundi.

Vozač Mercedesa je rekao da je čuo da će veći deo vremena po krugu doći kroz više downforca i uvođenju većeg krila.

“To je najgora ideja i samo pokazuje da ljudi ne znaju da pokušavaju da reše”, rekao je Britanac, koji smatra da je najveći problem sa Formulom 1 praćenje bolida.

“Sa vozačeve tačke gledišta mi želimo više prianjanja na gumama, manje lošeg vazduha od auta ispred pa stoga možemo biti brži”, rekao je Hamilton.

Deo vremena po krugu možeda se dobije i sa jačim motorima rekao je Remi Taffin Renaultov za Auto Motor und Sport: “Ako povećamo dovod goriva i podignemo ograničenje broja obrtaja možemo postići 1000 konjskih snaga”.

Što se tiče šasije, Pirelli-u je odobreno do 12 dana testiranja sledeće godine za razvoj širih i većih guma za 2017. godinu.

Za decembarsko izdanje F1 Racinga Whiting je rekao:”Mi pokušavamo da najveći deo brzine za 2017.godinu dobijemo preko guma a ne preko downforce-a”.

Takođe je još i rekao da će se bolidi i preko drugih podešavanja ubrzati.

“Povećanjem širine automobila, čak i sa današnjim gumama, možete dobiti malo. Dodatna nadogranja prianjanja bi nas uverila da ćemo pronaći najmanje pola od 5 do 6 sec koje bi dobili sa gumama koje bi imale extra prianjanje”.

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti