Ecclestone najavljuje promene za 2018. godinu

Ecclestone najavljuje promene za 2018. godinu

"Ja ne mogu da dozvolim da Formula 1 bude uništena. Ja to neću dozvoliti".

Bernie Ecclestone kaže da ideja o alternativnim motorima nije mrtva.

Pre nedavnog sastanka F1 komisije čelnik Formule 1 i predsednik FIA-e Jean Todt su se zalagali za nezavisnog dobavljača motora, koji će imati  glasniji i pristupačniji motor i koji bi trebalo da bude po “paralelnim” pravilima u 2017. godini.

Taj predlog nije prošao.

Ali onda, na kasnijem sastanku, su ova dva čelnika dobili novi mandat da predlože izmene koje će doneti dobrobit Formuli 1.

Eccleston je rekao za nemačke novine Die Welt da je najveći problem Formule 1 Mercedesova potpuna dominacija.

“To u osnovi nije ništa novo”, dodao je on “jer smo to ranije videli sa Ferrari-em. Ali je zapravo bilo drugačije”.

“Mercedesova dominacija sada je toliko velika da teško postoji šansa za nekog drugog”, rekao je Ecclestone.

“Ferrari je imao drugačiji osećaj, drugačije prisustvo. To ne znači da je Mercedes uradio nešto loše, ali ovo nije dobro za sport. Učinili su ga dosadnim”, objasnio je on.

“Njihova dominacija je je toliko velika da mnogi ljudi gledaju početak trke i zatim isključe televizor”.

Ecclestone je rekao da su on i Todt zbog toga došli na ideju o nezavisnim dobavljačima motora po drugim pravilima, da bi osigurali veću konkurenciju.

“Kada kažem nezavisni, mislim da su nezavisni od najvećih proizvođača automobila. Ali to ne znači da mi želimo da ih isteramo iz Formule 1, naprotiv. Mi samo želimo snažan motor koji će timovi moći da kupe jeftinije”, rekao je on.

F1 komisija je ukinula prvobitni plan, ali je sa proizvođačima kao što su Ferrari i Mercedes obećala da će pokušati da pronađe rešenje za 2018. godinu.

Ali Ecclestone kaže: “Svako, uključujući i proizvođače, može da napravi novi predlog ako će to značiti da ćemo imati dobar, isplativ i dostupan motor svim timovima”.

“U suštini, rasprava o novom motoru za 2018. godinu je u punom jeku”,rekao je on.

Ecclestone je upozorio da ako  pregovori ne rezultiraju “razumnim” rešenjem, FIA ići korak nazad.

“Ako se timovima ne sviđaju (novi) propisi, imaju pravo na odgovor. Takođe mogu prestati da budu u Formuli 1 ili uložiti protest. Mogu uraditi bilo šta”.

Na konstataciju da ovo što govori ne liči baš na pristojnu diplomatiju, Ecclestone je rekao:”Ja ne mogu da dozvolim da Formula 1 bude uništena. Ja to neću dozvoliti”.

“Definitivno će biti drugačijeg motora u budućnosti, sa više konjskih snaga i koji će biti mnogo jeftiniji. To mi je sigurno jasno”.

On je rekao da je trenutni problem sa pogonskim jedinicama tehnologija koja je zasenila šou.

“Mi smo u zabavnom poslu i kao u bilo kom drugom sportu mnogo zavisimo od publike. Takođe sam uveren da publika, uglavnom, nije zaiteresovana za motore”.

“Oni nemaju ideju koliko je ovo složena tehnologija. Mnogi u padoku to ne razumeju pa šta možemo da očekujemo od fanova? Ono što oni žele da vide su uzbudljive, zabavne trke sa različitim pobednicima”.

“To je ono što moramo da im damo. Ništa više”.

“Mi ne govorimo o manipulaciji (proizvođača) ili bilo čemu drugom, ali da svi moramo dobro da radimo svoj posao, tako da Formula 1 ostane živa”, dodao je on.

Slika: Red Bull Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti