Helmut Marko: Dovođenje Kvyata nije bila greška

Helmut Marko: Dovođenje Kvyata nije bila greška

Savetnik Red Bull-a nezadovoljan je odnosom proizvođača prema timu koji savetuje

Dr Helmut Marko je saglasan da proizvođači automobila koji su uključeni u Formulu 1 u ovom trenutku imaju previše političke moći.

Red Bull čini se da se priklonio Berniu Ecclestone-u u svom pokušaju da preraspodeli snage u Formuli 1 velikom promenom po pitanju motora.

Nezavisni tim, Red Bull je pokušao da se udalji od Renaulta, koji pati od gubitka snage, ali su ostali proizvođači motora Mercedes, Ferrari i Honda složno rekli ne.

Čak ni Red Bull u svom imenu neće imati Renault ime, što je sporazum koji su potpisali Red Bull i Renault Nissan grupacija.

Upitan da li su se proizvođači okrenuli protiv Red Bull-a, Marko je rekao za italijanski AutoSprint:” Tako je. Kartel to je prava reč”.

Nažalost sam situacije bio svestan tek na kraju, kada je već bilo prekasno”, dodao je on, upućujući na ranije pregovore sa sva tri proizvođača koji su na kraju zavešili sa neuspehom.

Marko je rekao da je dobro što Red Bull barem nema problema sa vožačkom postavom, iako su početkom sezone morali da intervenišu kod Daniila Kvyata.

“Vozači nikada nisu bili problem. Na početku sezone, Kvyat je imao problema koji su pogrešno tumačeni kao njegovi. Izgledalo je kao da se nije snašao u velikom timu kao što je Red Bull što nije bio slučaj. One sada veoma konkurentan”, dodao je Marko koji je ipak priznao da je Rus u nekom trenutku bio pomalo “izgubljen”.

U razgovoru se osvrnuo i na Sebastiana Vettela da je njegova zamena u vidu ruskog vozača bila ispravna odluka.

“Očigledno je da kada imate Vettela ste svesni kvaliteta i njegovih performansi koje su uvek visoke i dosledne”.

Po pitanju Renaultovog motora, savetnik Red Bulla je rekao: “Znali smo da Renault na počeku neće imati konkurentan i pouzdan motor pa je bilo bolje imati mladog vozača koji neće odustati sa svim tehničkim poteškoćama koje su nas pratile, koje su na početku bile zaita velike. Verovatno da smo uzeli Fernanda Alonsa on bi se stalno žalio”.

Slika: Red Bull Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti