Novi propisi mogu poskupeti motore

Novi propisi mogu poskupeti motore

"Svaki novi koncept donosi donosi rizik da će neko doći sa boljom idejom..."

Ukoliko Formula 1 bude donela nove propise o motorima to bi trebalo uraditi na “aktuelnim” agregatima.

Ovo je mišljenje šefova timova Remi Taffin-a (Renault) i Andy Cowell-a (Mercedes), koji tvrde da bi donošenje novih pravila o motorima bilo preskupo.

Sa ranijim planovima oko uvođenja “paralenih” pravila o motorima, koje nije prošlo glasanje u FIA-i, proivođači su se obavezali da će konstruisati motore za 2017 i 2018 koji će biti glasniji, jeftiniji i snažniji.

Direktor Mercedes Benz Performans odeljenja Andy Cowell misli da baza mora biti na trenutnim 1.6 litara motorima. “Svaki novi dizajn troši novac bez obzira koliko je koncept jednostavan”.

Kolega iz Renaulta se slaže:”Najjeftiniji način je da se što više zadrži trenutna arhitektura. Mi ovde govorimo o motorima koji su jačine 1000 konjskih snaga. Ne možete ih samo kupiti tako što ćete ih skinuti sa police”, rekao je Remi Taffin šef Renault Sporta.

On je još dodao i da se uz povećanje dotoka goriva i povećanjem ograničenja broja obrtaja na trenutnim motorima može doći do te snage.

Ali Cowel kaže da povećanje dotoka goriva donosi nove probleme kao što je grejanje motora pa će tako “sve postati toplije, moraće bolje da se hladi i da bude pouzdano. A to košta”.

“Ukoliko nastavimo sa trenutnim propisima razlika između motora bi bila tri desetinke do 2018. godine. Svaki novi koncept donosi donosi rizik da će neko doći sa boljom idejom, a to može pre značiti razliku sekundu a ne tri desetinke”, dodao je Cowell.

Slika: Mercedes AMG Petronas F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti