Pirelli: U petak poslednji rok za odabir guma

Pirelli: U petak poslednji rok za odabir guma

Očekuju nas zanimljivi GP vikendi

Dobavljač guma Pirelli je čvrsto rešio da zabavu koju donosi Formula 1 upotpuni sa novim pravilima koja se odnose na odabir guma na grand prix vikendu.

Pirelli će timovima dati određenu slobodu u odaberu komponente guma za svaki trkački vikend. Ovo rešenje može doneti mnogo više uzbuđenja.

Naime, od 13 setova koji su na raspolaganju svakom vozaču na grand prix vikendu, dva seta će izabrati Pirelli za trku dok će jedan set biti odabran za kvalifikacije.

Preostalih 10 setova ostaju timovima da sami izvrše odabir komponenti i kreiraju pravac u kom će nastupiti na trci odnosno kvalifikacijama.

Mogućnosti su velike pa im se tako daje mogućnost da imaju agresivan vikend sa mekom komponentom guma, odnosno konzervativniji sa tvrđom komponentom.

Iako novi bolidi još nisu predstavljeni u novim pravilima piše da je Pirelli-u dat rok od maksimalno 14 nedelja za pripremu guma za svaku trku.

To znači da je rok za dostavu specifikacija timovima u petak 11. decembra, s obzirom da je početak sezone zakazan za 18. mart 2016. godine u Australiji.

U pravilima FIA-a takođe piše:” Timovi zatim moraju obavestiti FIA-u i to 8 nedelja pre početka svakog događaja koji se održava u Evropi, i 14 nedelja pre početka događaja van Evrope, koju specifikaciju suvih guma žele koristiti njihovi vozači”.

Pošto timovi još uvek nisu upoznati sa ponašanjem bolida na stazi i nemaju povratne informacije, sam odabir komponenti guma ovako rano može doneti velike probleme u prvih nekoliko trka.

Slika: Pirelli

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti