Berger: F1 više nije spektakularna

Berger: F1 više nije spektakularna

"U moje vreme nije bilo jasno posle prve krivine ko će pobediti...

Formula 1 više nije tako spektakularna kao što je nekada bila mišljenja je Gerhard Berger.

Austrijska Formula 1 legenda i bivši vozač McLarena i Ferrari-a je za nemačko izdanje motorsport-magazin.com rekao: “Da. Imamo tešku situaciju u Formuli 1. Sa jedne strane smo videli veoma dominantan Mercedes. Naravno ukoliko je neko uradio svoj domaći dobro zaslužuje poštovanje i treba da bude nagrađen.”

Istao tako misli i da je Formula 1 izgubila uzbuđenje koje je nosila u prošlosti.

“U moje vreme nije bilo jasno posle prve krivine ko će pobediti. Ako je sve normalno posle prve krivine Hamilton ili Rozberg će pobediti u trci. U moje vreme ostajali smo bez goriva, kvarili su nam se menjači i motori. Nikada niste znali”.

Postoje i neki drugi razlozi zbog kojih je on ovog mišljenja. “Vozačke greške su bile kažnjavane. Ukoliko napravite grešku bili ste u barijeri ili barem na šljunku. Danas zone za izletanje su asfaltirane i ako imate sreće nećete izgubiti ni mesto ukoliko se vratite na stazu.”

Bolidi nisu bili isti kao što su danas.

“Imali smo 1300 ili 1400 konjskih snaga bez automatskih menjača, bez elektronskih pomagala i bez današnje aerodinamike. To je kao vožnja topovskog đuleta. Sada bolidi imaju 850 konjskih snaga i imate i sportske automobile koji ih imaju isto toliko ako ne i više. Ceo bolid je mnogo stabilniji sa današnjom aerodinamikom”.

Bivši timski kolega Ayrtona Senne sada vidi MotoGP šampione kao prave moto sport heroje.

“Kada vidim spektakularne trke sa 270 konjih snaga i motorima od 160kg znam da je to vožnja topovskog đuleta. U Formuli 1 moramo se vratiti unazad tako da vozač bude odličujući faktor i samo tri, četiri ili pet momaka su su stanju da to savladaju”, rekao je Berger.

Formula 1 ima nameru da dramatično promeni pravila za 2017-tu i 2018-tu godinu tako da automobili budu pet sekundi brži i da imaju više od 1000 konjskih snaga.

Dr Helmut Marko je okrivio Mercedes za razvodnjavanje ove priče.

“Mercedes tvrdi da gume ne bi izdržale ali to je loš izgovor. Oni su u prednosti i naravno da ne žele ništa da promene”.

Marko je još dodao i da zarad Formule 1 oni moraju nešto promeniti. “Formula 1 je sada mnogo više sterilna. Vozač nije u prvom planu već inženjeri u pozadini”, rekao je Dr Helmut Marko.

Slika:Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti