Honda sa više snage u sledećoj sezoni?

Honda sa više snage u sledećoj sezoni?

Dodatnih 220 konjskih snaga za tim McLaren Honda

Honda je napravila veliki napredak u pogledu snage na svojoj pogonskoj jedinici, što može biti dovoljno da ovo sezone budu ravnopravni sa Ferrarijevim agregatom, pišu mediji u Španiji.

Španski list AS navodi izvore bliske kompaniji da je Honda uspela da pronađe dodatne 223 konjske snage na svom motoru. Ukoliko je to tačno to ih može staviti na veoma malu distancu u pogledu perfomansi od šampionskog tima Mercedes.

Prošle godine je, kako se veruje, Hondin motor imao 70 konjskih snaga manje u poređenju sa Mercedesom a da su manjak snage imali i u sistemu ERS (160 konja) koji je praktično bio neupotrebljiv.

Honda je radila neprekidno preko Božićnih i Novogodišnjih praznika kako bi rešila ove probleme i pretpostavka je da su u ovome i uspeli. Povećali su turbo jedinicu i premestili sistem hlađenja koji je patio od nepouzdanosti što je imalo za posledicu da je ERS sistem imao gubitak snage koji se manifestovao itekako na dugim i vrućim stazama.

Mnogi problemi na motoru su poticali od McLarena i od njihove odluke da usvoje ‘size-zero’ stategiju, što je ultra agresivni način da se smanji pogonska jedinica do najmanje mogućeg i najaerodinamičnijeg profila.

McLarenov zvaničnik Eric Boulier je branio odluku svog tima da se odluči za size-zero koncept. “Ukoliko želite da pobedite Mercedes morate da uradite nešto drugačije, pa smo se tako odlučili da dizajniramo i radimo drugim putem. Da li je to bilo preambiciozno? Mislim da je još uvek rano da to kažemo. Moraćemo da sačekamo”.

McLaren je takođe u svoje redove doveo šefa aerodinamike Peter Promodou-a iz Red Bulla u 2015-oj godini, kako bi im pomogao u dizajniranju novog bolida MP4-30 i vrlo brzo je stekao poverenje Jensona Buttona.

“Volim njegove ideje, volim način na koji radi i kako sluša nas vozače”, rekao je bivši svetski šampion krajem prošle sezone. “Lep je osećaj kada vas neko kao vozača sluša jer mi smo u bolidu i znamo šta se dešava. On je slušalac i stvarno koristi te informacije, što je lepo za videti. Radi odličan posao ali za njega nije baš lako vreme”.

Honda je bila frustrirana svojim pokušajima da poboljša svoj motor zbog pravila o tokenima koji su ih zaustavili u donošenju značajnijih promena na njihovom motoru.

Čak iako su izveštaji o velikom napretku Hondinog motora istiniti pitanje je kako će se to odraziti na performanse u trkačkim uslovima, a naravno i da su drugi timovi imali isto toliko vremena da poboljšaju svoje pogonske jedinice. To znači da niko ne može sa sigurnošću znati koliko će Honda biti blizu Mercedesa, Ferraria i drugih timova do početka predsezonskih testova koji počinju 22-og februara na stazi Catalunya.

Slika: Mclaren Honda

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti