James Key: Pripreme teku po planu

James Key: Pripreme teku po planu

"Mi se ne možemo boriti sa Williams-om ali mislim da možemo sa Force Indiom".

U Toro Rosso timu teče sve po planu oko priprema za novu sezonu uprkos činjenici da je prelazak na novog dobavljača motora urađen krajem prošle sezone.

To je potvrdio tehnički šef tima James Key nakon što je Red Bull bio u takozvanoj “krizi motora” krajem prošle godine i nije se znalo šta će biti sa dobavljačem Toro Rosso tima.

Ranije je Kez izrazio sumnju u odluku da se pređe na motore Ferrari-a, međutim sada je u izjavi za Autosprint potvrdio da sve teče po planu: “Kašnjenje sa ugovorm za snabdevanje motorima se na kraju ispostavilo kao manje dramatično nego što je moglo biti”.

“Svi poslovi su po rasporedu”, rekao je i dodao da će tim predstaviti Carlos Saiz na prvod danu testiranja u Barceloni sledećeg meseca.

“Jedini ozbiljan problem je bio taj da zbog karakteristika novog agregata nije bilo lako upakovati ga u auto. U poređenju sa Renaultom nije samo veličina i konfiguracija bila problem već i sistem hlađenja i elektronika. Morali smo kompletno da redizajniramo zadnji deo automobila”, objasnio je Key.

Međutim, on je rekao da je Toro Rosso u stvari srećan što su se prebacili na motore Ferrari-a bez obzira na dodatne napore koje su uložili i što su imali kratke rokove.

“U 2015-oj, naša šasija je bila veoma efikasna i naš glavni problem je bio sa motorom. Tek sada, znajući karakteristike Ferrarijevog motora shvatamo koliko smo zapravo kasnili u tom pogledu”, rekao je Key.

Priznao je da je loša strana ta da Toro Rosso dobija specifikaciju motora iz 2015-te, dok će Haas i  Sauber imati motore specifikacije iz 2016-te.

Očigledno prioritet će biti Ferrariev motor za 2016-tu jer ne mogu da urade homologaciju dva različita motora. Ali bićemo u mogućnosti da unapređujemo software”.

Key je rekao još i da Toro Rosso cilja na peto mesto u šampionatu i da očekuje još više od mladog dvojca Max Versappena i Carlosa Sainza. “Prošle godine oni su uradili odličan posao ali su napravili i neke greške. Ovo je razumljivo jer su još novi, ali sada očekujem još više i neće biti izgovora. Svi shvataju da moramo postići bolje rezultate. Kada sam prešao iz Saubera nisam svatao da je Toro Rosso veliki tim jer je stalno bio u senci Red Bull-a”.

“Mi se ne možemo boriti sa Williams-om ali mislim da možemo sa Force Indiom. Prošle godine je Sergio Perez bio na podijumu i želim da vidim da li i mi to možemo. Ipak postizanje cilja a to je peta pozicija neće bili lako. Teško je zamisliti da će Mclaren imati još jednu sezonu kao što je bila sezona 2015”, rakao je na kraju Key.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti