Newey: Potrebna je veća promena u F1

Newey: Potrebna je veća promena u F1

Malo šire gume i revidirana aerodinamika nisu dovoljne

Adrian Newey je priznao da je zabrinut oko planiranih promena pravila u Formuli 1 i misli da neće ići dovoljno daleko.

Navodno iznerviran oko restriktivnih pravila po pitanju šasije i mogućnošću proizvođača motora da dominiraju ovim sportom, dizajner Red Bulla se povukao iz Formule 1.

“Formula 1 je poprilično visok pritisak”, rekao je za publikaciju The National iz Emirata. “Ako to radite iz godine u godinu to može biti veoma iscrpljujuće. Osetio sam potrebu da treba da napravim pauzu i sklonim se u ovom trenutku”, rekao je Newey.

U padoku Formule 1 se pričalo da se ponovo javilo interesovanje Red Bull-ovog dizajnera za Formulu 1 posle najava o promeni pravila koja se tiču motora i šasije, a koja su najavljena za 2017. godinu.

Stanje sa motorima, po njemu, je najveći problem : “Povrh svega, ukoliko uzimate motore od Mercedesa ili Ferraria ne dobijate isti motor, čak ni software nije isti. Tako da smo mi u situaciji, u ovom trenutku, da jedino Mercedes i možda Ferrari mogu osvojiti šampionat jer je motor toliko dominantan”, objasno je on.

Specijalnost britanskog dizajnera je svakako dizajn šasije i aerodinamika pa se njegovo mišljenje u ovim krugovima itetako poštuje.

Britanac misli da najavljena promena pravila neće biti dovoljna. “Promene pravila ti daju mogućnost da uradiš nešto drugačije. Međutim, najavljeni propisi za 2017. godinu se ne razlikuju mnogo od aktuelnih koje imamo sada. Promene su malo šire gume i malo revidirana aerodinamika. Tu stvarno neće biti neke velike razlike”, upozorio je Newey.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti