Proizvođači sa istim motorima?

Proizvođači sa istim motorima?

Promeniće se samo cena motora sa aktuelnim specifikacijama

Proizvođači motora u Formuli 1 će se po svoj prilici dogovoriti oko smanjenja cene motora pa čak i sa specifikacijama koje su trenutno aktuelne.

Nakon što su odbacili plan Bernie Ecclestona i Jean Todt-a oko uvođenja paralelnih propisa i nezavisnog proizvođača motora dobili su rok do 15-og januara da izađu sa alternativnim predlogom.

Međutim kako piše Auto Motor und Sport Mercedes, Ferrari, Renault i Honda su odlučili da nastave sa aktuelnim specifikacijama 1.6 litara turbo motora.

“Oni bi radije da nastave snabdevanje timova istim pogonskim jedinicama ali po subvencionisanim cenama”, napisao je dopisnik Michael Schmidt.

Želja vodećeg čoveka nije samo bila za jeftinijim motorima i nezavisnim dobavljačem, već mogućnošću za dobijanjem pogonskih jedinica koje će biti snažnije i glasnije.

“Četiri proizvođača veruju da je bolje i jeftinije da se kupcima isporučuju trenutni motori po ceni od 12 miliona evra, nego da se izrađuju novi”, napisao je Schmidt.

Trenutno cena motora u Formuli 1 je dvostruko veća i iznosi oko 30 miliona evra, koliko je Red Bull platio Renault-u za njihove motore.

Navodno proizvođači planiraju da smanje troškove dogovorom cene oko zajedničkih komponenti koje koriste a to su baterije, sistem za proizvodnju energije i turbo jedinica.

“Pitanje je kako će na ovo reagovati čelnik Formule 1, Bernie Ecclestone, jer on želi motor koji nezavisni dobavljač kao što je Ilmor ili Cosworth može da napravi”, zaključio je dopisnik Auto Motor und Sporta.

Slika: Mercedes AMG Petronas F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti