Smanjenje cene motora u F1

Smanjenje cene motora u F1

Ništa od radikalnih promena

Planovi da se pravila o pogonskim jedinicama drastično menjaju izgleda da će još uvek ostati po strani, zaključeno je na sastanku koji je u ponedeljak održan u Ženevi.

Proizvođači motora u Formuli 1 su imali rok do 15-og januara da daju svoje predloge kako bi se ovaj problem dugoročno rešio ili bi se oživeo postupak koji su započeli Jean Todt i Bernie Ecclestone o uvođenju paralenih pravila o pogonskim jedinicama.

“Ja sam optimista”, rekao je predsednik FIA-e Jean Todt pre nekoliko dana, “razumno rešenje će se pronaći u interesu svih”.

Međutim, Bernie Ecclestone ne želi samo da spusti troškove oko motora, već u paketu promena treba povećati snagu, buku i konkurenciju.

Učesnici šampionata, kao što je Red Bull, su zagovornici ove ideje kako bi se proizvođačima kao što su Ferrari i Mercedes oduzela moć i kako ne bi bili u stanju da uslovljavaju ostale ekipe koje nemaju svoju proizvodnju motora.

Auto Bild prenosi da su promene pravila o motorima, predloženih od strane proizvođača ove nedelje u Ženevi, u suštini limitirani samo na temu smanjenja troškova.

U izveštaju se navodi da su se Mercedes, Ferrari, Renault i Honda složili da cene motora smanje na 12 mil. evra po timu.

Ovo će navodno biti postignuto putem standardizacije određenih delova koji se koriste u proizvodnji.

Formula 1 komisija će odložiti ratifikaciju predloga u Ženevi za utorak i Auto Bild tvrdi da će verovatno većina glasova biti za, a sada im se pridružio i Jean Todt.

Ovo je udarac ne samo za Ecclesona već i za Red Bull koji su podržavali ulazak nezavisnog dobavljača motora sa različitim pravilima u Formulu 1.

“Mi više ne očekujemo pozitivno glasanje”, rekao je izvor iz Red Bull-a. “Jedina prednost je u tome što sada proizvođači planiraju da konstruišu motor za Formulu 1”.

To je zbog toga što je navodno Formula 1 komisija spremna da zamrzne Formula 1 hibridne motore za sledeće četiri godine, koristeći propise do 2024. godine.

Raniji planovi da se takođe uradi promena pravila o šasiji su sada takođe pod pritiskom da se odlože za 2018-tu godinu, priznao je u nedavnom intervjuu Pat Symonds iz ekipe Williams.

Slika: Williams Martini Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti