Smedley: Nove Pirelli gume će biti izazov

Smedley: Nove Pirelli gume će biti izazov

"Mislim da će to biti veliki izazov za sve, da budem iskren"

Šef performansi u timu Williams, Rob Smedley, misli da će nova ultra meka komponenta guma Pirelli-a predstavljati “veliki izazov” za timove Formule 1 u sezoni 2016.

Formula 1 je promenila pravila o gumama za 2016-tu godinu uvođenjem nove komponente za staze gde je trenutna super meka guma smatrana kao previše tvrda, uglavnom na uličnim stazama kao što je Monaco.

Timovi će dobiti veću slobodu u izboru guma na svakom grand prix vikendu, sa Pirelli-jevom nominacijom treće komponente za svaki događaj.

Williams se često borio da dobije najbolje performanse iz delikatne Pirelli gume u proteklih nekoliko sezona i Smedley misli da će nova ultra meka komponenta guma biti teška za prevazilaženje

ove prepreke.

“Mislim da će to biti veliki izazov za sve, da budem iskren”, rekao je Smedley za Autosport.”To svakako nije beznačajno i ja bih bio jako hrabar da kažem da je beznačajno to što je dubina šare za 30 procenata manja i zbog toga imamo 30 procenata manje habanje”.

“Nije to tako jednostavno. Imate veoma različita termička svojstva na sloju koji se nalazi ispod komponente gume i koji vam daje različite osobine same komponente posle određenog stepena”.

On veruje da je Willimas uzeo ove promene za ozbiljno i da je pronašao odgovarajuća rešenja.

“Mi smo seli i intezivno razmotrili sve razlike koje će se desiti. To smo razmotrili na mnogo dubljem tehničkom nivou od onog da je to samo 30 procenata manje habanja”.

Slika: Williams Martini Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti