Vozači F1 žele zaštitu kokpita u 2017

Vozači F1 žele zaštitu kokpita u 2017

"Sada vozači osećaju da je vreme da se dodatna zaštita implementira najkasnije do 2017-te godine".

Formula 1 vozači su se složili da je potrebna bolja zaštita kokpita i da bi to bilo dobro uraditi do početka 2017-te godine.

Alex Wurz, predsednik Udrženja Grand Prix Vozača (GPDA), je rekao za BBC:” Istraživanje koje su uradili stručnjaci FIA-e je veoma temeljno i taj proces je iznedrio jasno rešenje. Sada vozači osećaju da je vreme da se dodatna zaštita implementira najkasnije do 2017-te godine”.

Pozivi vozača za bolju zaštitu glave, kao što je nadstepnica, kavez ili Mercedesovo rešenje koje je nazvano ‘halo’ , su se povećali od smrti vozača Jules Bianchi-a.

Wurz je rekao da vozači jednoglasno žele da se krene u “brzu implementaciju” rešenja. “Očigledno potrebne su strukturne promene na šasiji, i ne vidim neko tehničko lice koje govori protiv takvih suštinski promena bezbednosti, posebno imajući u vidu poslednje velike nesreće u serijama sa otvorenim točkovima koje su imale za posledicu povredu glave”, rekao je on.

U isto vreme, Wurz kaže da vozači u Formuli 1 insistiraju na promeni guma, tvrdeći da sadašnje Pirelli gume nisu “maksimalno napadačke”. “Vozači žele da kažu veoma jasno da bi voleli da Pirelli proizvede gume koje idu brže u krivinama i da budu sigurne”, rekao je bivši vozač Formule 1.

“To je ono što želimo, a prema istaživanju koje smo radili prošle godine, i navijači očekuju isto”.

Međutim, tvrdnja sa jedne strane da se želi veća brzina u krivinama a sa druge strane veća sigurnost je kontradiktorna. Ali Wurz tvrdi: “Znamo da su automobili i sigurnost na stazi dizajnirani za veće brzine. U Formuli 1 smo već videli veće brzine u krivinama, u 2009-oj automobili su u krivinama bili brži oko 50 kmh”, objasnio je on.

“Vozači žele da minimizuju opasnost, koristeći modernu tehnologiju koju je Formula 1 razvila tokom godina i prihvataju rizike koje trke nose. Ali pre svega oni žele da voze brzo”

Slika: Youtube/Mercedes

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti