Cowell: Mercedesov motor ima više od 900ks

Cowell: Mercedesov motor ima više od 900ks

Nastavak razvoja motora i u budućnosti

Mercedes je otkrio da njihov motor sada proizvodi više od 900 konjskih snaga i direktor Mercedes AMG High Performanse Powertrain Andy Cowell kaže da nema razloga da misli da će se stepen njegovog razvoja u sledećih nekoliko godina smanjiti.

Mercedes je bio dominantan u Formuli 1 od uvođenja trenutnih pravila u 2014-oj i većinu tog perioda je držai značajnu prednost nad svojim rivalima. Na prezentaciji za medije u fabrici motora u Brixworthu ove nedelje, Cowell je objasnio da trenutni 1.6 litara V6 turbo hibridni motor proizvodi više snage nego njihov 3.0L V10 motor iz 2005-te godine.

“To je najsnažniji Formula 1 motor sa preko 900KS”, objasnio je Cowell. “To prilično dobro za ovako mali i okretni 1.6 litara motor, ali je ta snaga napravljena jer je promenjena efikasnost. Imamo tehnologiju drumskih automobila sa novimim tehnologijama gde mislim na MGU-H jedinicu”.

Prema trenutnim pravilima protok goriva je limitiran, što znači da je efikasnost kjuč za povećanje snage motora. Cowell je otkrio da Mercedesov motor trenutno postiže više od 45 procenata toplotne efikasnosti odnosno 45 procenata potencijalne energije u gorivu se dostavlja radilici i kada radi ERS efikasnost je veća od 50 procenata.

Poređenja radi, V8 motori pre 2014-te su imali toplotnu efikasnost 29 procenata a prva verzija Mercedesovog V6 turbo motora u 2014-oj je imala 40 procenata termalne efikasnosti. Cowell ne vidi razlog zašto se povećanje efikasnosti a samim tim i snage ne bi ostvarila i u 2016-oj i na dalje.

“Termalna efikasnost se povećala od one koju smo imali u 2014-oj sa iskorakom i u 2015-oj”, dodao je. “Možda će se povećati i u 2016-oj i definitivno će se povećati u budućnosti je niko nije rekao da smo dostigli po tom pitanju limit. Kada obilazim fabriku nikada nisam čuo od zaposlenih da kažu da je ovo najbolje što možemo ili da je to optimalno. Da li je sada teže naći velike dobitke? Da svakako, ali postoji mnogo polja gde ćemo napraviti male dobitke. To je kao kada kopate zlato u rudniku i dobijete gomiliu prašine i kada nađete grumen to vas čini srećnim. Mi još uvek nalazimo grumenje”, slikovito je objasnio Cowell.

“Napravili smo neke velike rezultate u poslednjih nekoliko godina što se odrazilo i na razvoj gde smo imali dobre rezultate sa poslednje dve godine trkanja. Ne vidim da to staje i ne mislim da ovde niko misli da smo dostigli limit. Gde smo danas sa našom termalnom efikasnošću to je fantastično i ukoliko uspemo to da prenesemo na putničke automobile bez gubitka tako velike efikasnosti to će biti ogroman korak u svetu putničkih automobila”.

Slika: Mercedes AMG Petronas F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti