Félix da Costa kritikuje ideju zatvorenog kokpita

Félix da Costa kritikuje ideju zatvorenog kokpita

"Ovo je veoma opasan sport zato imamo samo 20 vozača u ovoj kategoriji..."

Bivši rezervni vozač tima Red Bull, António Félix da Costa, misli da Formula 1 treba da ostane opasan sport, i da ne bi voleo da vidi zatvoren kokpit bolida Formule 1 koji se najavljuje.

Upravljačko telo Formule 1, FIA, je pojačala ispitivanja kako bi se sprečile povrede glave vozača. Takve incidentente sa smrtnim ishodom su imali Jules Bianchi i Justin Wilson u skorijem periodu.

Nedavni razgovori sa tehničkim šefovima timova su rezultirali planovima da se uvede “oreol” (eng. halo) koncept koji je predstavio Mercedes i to od sezone 2017. Udruženje grand prix vozača je podravilo ovakav predlog.

Félix da Costa, koji se sada takmiči u DTM i Formula E šampionatu, se protivi uvođenju ovakvog rešenja:

“Dobro je da je danas sve dosta sigurnije. Skoro da nemamo smrtnih slučajeva i to je velika stvar. Kao vozač verujem da mora da postoji element opasnosti”.

“Znam da ne bi bilo fer da kažem, ali ovo je veoma opasan sport zato imamo samo 20 vozača u ovoj kategoriji a ne 100,000. I to mora tako da ostane”, rekao je da Costa za motorsport.com

Portugalski as je takođe zabrinut da bi koncept zatvorenog kokpita mogao na kraju dovesti i do nestanka kategorije jednoseda, pre svega F1, a zatim se proširiti i na kategorije ispod.

“Sve što se uradi u Formuli 1 za tri, četiri ili pet godina mi ćemo imati u svakoj seriji sa “otvorenim točkovima”. Tako da mislim da je osnovna ideja da Formula 1 služi kao primer za ostale šampionate”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti