Horner: Ukidanje tokena bi povećalo potrošnju

Horner: Ukidanje tokena bi povećalo potrošnju

"Ne mislim da će ovo izroditi zdravu konkurenciju"

Šef ekipe Red Bull Racing, Christian Horner, je upozorio da bi kraj sistema tokena koji je uveden kod razvoja motora mogao dovesti do rata potrošnje Formula 1 proizvođača motora.

Kao deo dogovora o smanjenju troškova koji kupci izdvajaju za kupovinu motora, FIA je pristala da se ukine dalje korišćenje tokena od sezone 2017 što znači da od sledeće sezone neće biti ograničenja razvoja motora.

“Ono što ne razumem je potpuno oslobađanje od tokena i otvaranje razvoja”, rekao je Horner. “Zbog toga to ne može biti zdrava situacija za sport i podstaći će serijsku potrošnju. Ne mislim da će ovo izroditi zdravu konkurenciju. To treba da nas pomeri unapred i nadam se da će regulatori doći sa jasnim pravilima u dogledno vreme”.

Upitan da li se plaši da bi Mercedes mogao bolje da iskoristi tu slobodu od rivala:

“Mislim da ne bih mogao da odredim ni jedno ni drugo, ali ako se ovo završi samo na potrošačkom ludilu da li je to zdrava situacija? Na primer, po pitanju šasije mi smo veoma čvrsto regulisani pravilima koliko možemo koristiti vazdušni tunel, količinu simulacija koju možemo koristiti na CFD (kompjuterska simulacija dinamike vazduha).  Kada bi mogli da radimo sa koliko god motora i da imamo koliko god hoćemo razvoja to ne bi bilo razumno rešenje”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti