Key: Jednakost motora bi poboljšalo trkanje

Key: Jednakost motora bi poboljšalo trkanje

"Ako imate grid od 22 automobila gde je razlika nekoliko sekundi vi imate mnogo trkanja"

Tehnički direktor tima Toro Rosso James Key kaže da bi izjednačavanje motora bio jasan način za poboljšanje trka Formule 1. Ovakve izjave dolaze nakon što su sportski direktori približili stavove oko najavljene promene propisa za sezonu 2017.

Šefovi timova su prošle godine objavili da se planira značajno povećanje brzine automobila, dramatične promene na izgledu koje će se pretežno ogledati na promeni aerodinamike i širih guma.

Kako se razgovori nastavljaju u cilju određivanja tačnih promena, Key je izrazio svoje viđenje kako bi Formula 1 bila bolja predstava i misli da bi izjednačavanje motora pomoglo na tom putu. Formula 1 je rešena da ukine kontraverzni token sistem razvoja motora u 2017-oj i na taj način pokuša Ferrari-u, Renault-u i Hondi omogući da uhvate korak za trenutnim liderom Mercedesom.

“Zavisi koliko su bolidi blizu na stazi. Ako imate grid od 22 automobila gde je razlika nekoliko sekundi vi imate mnogo trkanja”, objasnio je Key u velikom intervjuu za Sky Sports.

“Neke staze to podstiču. Bahrain 2014 je primer toga. Ako pogledate kvalifikacije, od početka do kraja imali ste najgušći grid ikada jer taj tip start-stop staze doneo to da svi budu blizu. A onda je snaga automobila imala različitu ulogu. Dakle ono što ovaj sport čini zanimljivim je da imamo manje rezlike od početka do kraja grida što znači i manje razlike u performansama i to znači da sve više zavisi od vozača. Da bi to postigli jedna od stvari koje su nam potrebne je jednakost motora”.

Key se nada da će Formula 1 uspeti da se izbori sa ovako važnim pitanjima za 2017-tu godinu.

“Sastojci su tu i razlog za to gde smo sada je taj što imamo puno stvari da razumemo i pojasnimo jer je to komplikovan proces. Sa jedne strane želite brži auto, a sa druge želite da budete sigurni da će trkanje biti dobro. Sve je do kompromisa koje morate potpuno razumeti pretpostavljam”, rekao je Key.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti