Key: Sloboda odabira guma će doneti interesantne rezultate

Key: Sloboda odabira guma će doneti interesantne rezultate

"Ja mislim da će ove godine biti nekih interesantnih rezultata"

Tehnički šef Toro Rosso tima James Key očekuje da bi nova pravila o gumama mogla da daju “zanimljive rezultate” ali je i upozorio da bi to moglo da bude “komplikovano” za navijače ukoliko ne bude pravilno objašnjeno.

Promenjeni propisi su osmišljeni da ponude veću slobodu i obim u strategiji guma. Za svaki trkački vikend, Pirell donosi tri komponente guma, sa najmekšom koja se koristi u Q3 i najmanje jednu ili dve komponente koje su obavezne za korišćenje na trci.

Kao rezultat toga, zvanični dobavljač guma u Formuli 1 bira tri seta guma ali timovi su tada slobodni da uzmu preostalih 10 setova guma koje će biti u mogućnosti da koriste tokom celog vikenda. Ono što je još zanimljivo je to da su timovi u obavezi da svoj izbor naprave 14 nedelja pre trke (udaljene) i 8 nedelja pre evropske trke.

Nekoliko istaknutih ljudi u padoku, uključujući i šampiona iz 2009-te Jensona Buttona i tehničkog direktora u ekipi Williams Pat Symondsa, ne misli da će promena pravila imati neki veliki uticaj. U razgovoru u Faenzi u Toro Rosso fabrici James Key je ponudio drugačiji pogled na to priznavši da bi timovi mogli vrlo brzo da se koncentrišu na najbolju strategiju.

“Biće interesantno videti kako će to sve izgedati”, rekao je Key a prenosi Motorsport.com.  “Može biti jako komplikovano pa (mediji) će morati da se potrude da prenesu pravu poruku. Ali uvek morate biti oprezni jer nema jednog optimalnog rešenja jer svi će na kraju naći taj optimum što će postati normalno”.

Ipak, tehnički šef Toro Rosso tima je uveren da promene mogu ubrzati stvari i da će služiti da se poveća predstava.

“Mislim da, zato što su timovi sada slobodni da rade malo više ono što oni hoće, će moći da se igraju sa prednostima svog bolida i prednostima staza na kojima se trkaju”, dodao je Key. “Možete i rizikovati možda. To će svakako doneti malo raznolikosti u sezoni i zapravo kada imate da birate tri različite komponente guma to može doneti veoma veliku razliku u strategijama. Dakle, ja mislim da će ove godine biti nekih interesantnih rezultata”.

Kao deo promene propisa, Pirelli je uveo i novu ultra meku gumu koja će biti obeležena ljubičastom bojom na bokovima i pretpostavka je da će biti korištena na uličnim trkama kao što je Monaco. Italijanska kompanija je već objavila listu komponeti koje će doneti na prve četiri trke i to: srednja, meka u supermeka komponenta za Australiju, Bahrain, Kinu i Rusiju.

Na kraju, ukoliko tim ne izabere svoje komponente na vreme Pirelli će sam napraviti taj izbor.

Slika: Pirelli

 

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti