Mercedes prošao FIA crash testove

Mercedes prošao FIA crash testove

Lowe: Promene na bolidima ove godine

Mercedes je najnoviji tim Formule 1 koji je završio FIA-a crash testove za sezonu 2016. Tim sa sedištem u Brackleyu, koji će sledeće sezone pokušati da osvoji treću dvostruku titulu, se tako pridružio ekipama koji su prošli rigorozne FIA crash testove.

Mercedesov izvršni direktor Paddy Lowe je nedavno rekao da je ekipa imala dosta posla oko bočnih stranica koje štite glavu vozača. Naime bočna zaštitna stranica vozačeve glave će se povećati za 20mm i ova promena će značajno povećati sila na bočne strane kokpita pa nova konstrukcija to mora izdržati.

“To je veoma značajno povećanje”, rekao je u videu koji je objavio Mercedes tim. “To je pet tona tereta koje šasija mora da preuzme. Namera je da se značajno poveća zaštita vozača od delova komada auta koji mogu doći u ovaj deo kokpita”.

Dodao je još: “To je bio veliki posao za ljude koji se bave projektovanjem šasije jer je to značajno povećanje opterećenja”.

Druga stvar koju je pomenuo Pady Lowe je i promena na izduvnom sistemu koji su timovi obavezni da urade do početka nove sezone. Naime, na izlazu turbine mora biti jedna cev, a na izlaznoj cevi wastegatea jedna ili dve cevi. Oni moraju biti okrenuti nazad i kroz njih moraju proći svi izduvni gasovi.

Svi izduvni gasovi izlaza iz turbine moraju proći samo kroz izlaznu cev turbine, a svi izduvni gasovi wastegatea moraju proći samo kroz izduvnu cev wastegatea. Nijedna izduvna cev se ne sme naći u bilo kojoj drugoj izduvnoj cevi, piše u članku 5.8.2. tehničkog pravilnika Formule 1 za 2016.

Pady Lowe kaže da će ova promena dovesti do “povećanja buke bolida i prema nekim merenjima to povećanje će biti značajno”.

Slika: Mercedes AMG Petronas F1 Team

Video: Mercedes F1 Pady Lowe video

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti