Odlaže se novi sistem kvalifikacija

Odlaže se novi sistem kvalifikacija

Ecclestone: "Sve što ja pokušavam je da napravim nered na gridu...

Vodeći čovek Formule 1, Bernie Ecclestone, kaže da novi predloženi format kvalifikacija neće biti uveden pre VN Španije zbog kašnjenja u softveru koji treba da isprati kvalifikacije.

Na sastanku prošle nedelje, Strategijske grupe i Formula 1 Komisije, je potvrđeno da će nov format kvalifikacija biti uveden na početku sezone 2016. Međutim, Ecclestone je otkrio da postoji kašnjenje u kreiranju softvera koji će se baviti očitavanjem vremena, pa će njegovo uvođenje biti odloženo na najmanje četiri prve trke šampionata. Prema tome ne treba očekivati uvođenje novog sistema kvalifikacija pre VN Španije.

“Novi kvalifikacioni format neće biti uveden jer ne možemo sve stići na vreme”, rekao je Ecclestone za The Inependent. “Trebalo je da bude početkom ove godine ali nećemo biti u mogućnosti da dobijemo gotov softver na vreme. Tako da će promena kvalifikacija verovatno biti u Španiji. U Australiji će biti stare kvalifikacije. Ceo softver treba da bude napisan ponovo i to nije lako”.

Ecclestone je dodao da se zalaže za sistem gde će najbrži vozač dobiti vremensku kaznu, terajući ga da se bori u trci.

“To nije ono što sam želeo na kraju”, objasnio je on. “Sve što ja pokušavam je da napravim nered na gridu, pa tako vozač koji je nabrži u kvalifikacija ne bi bio na pole poziciji i nestao jer zašto bio bio spor u trci ako je brz u kvalifikacijama?”

“Želeo sam vrlo prostu stvar. Želeo sam da kvalifikacije ostanu onakve kakve su sada, jer su dobre, i onda ukoliko je vozač na pole poziciji i pobedio je prošlu trku da dobije dodatne sekunde na njegovo vreme tako da mora da se bori kroz grid kako bi se vratio na čelo, što bi na kraju i uradio. To bi bilo uzbudljivo trkanje dok bi to radio”.

Slika: Williams Martini Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti