Prebacivanje na Renaultov motor je bio izazov

Prebacivanje na Renaultov motor je bio izazov

Chester: "RS16 je evolucija naših prethodnih automobila"

Tehnički direktor za šasije u ekipi Renault Nick Chaster kaže da je prebacivanje sa Mercedesovog motora na Renaultov “bio pravi izazov”.

Lotus je u 2014-oj godini koristio motore Renaulta da bi prošle sezone bio korisnik usluga Mercedesa što im je donelo korak unapred po pitanju performansi ali su po pitanju razvoja šasije bili u zaostatku. Chaster je potvrdio da je prebacivanje bio ogroman posao jer je dizajn bolida morao da bude promenjen kako bi se uklopio sa novim motorom.

“RS16 je evolucija naših prethodnih automobila, naročito onog iz 2015-te, ali sada sa Renaultovim motorom. Dakle poprilična promena arhitekture u poslednjem minutu”, rekao je Chester.

“Bio je pravi izazov ubaciti motor Renault Sport-a. Odluku da stavimo Renault Sport motor smo doneli veoma kasno tako da je količina posla koji imate da uradite, kako bi ponovo oblikovali šasiju, promenili geometriju hlađenja i sve to u roku od nekoliko meseci, veoma veliki napor za ljude iz Enstona”.

Chester kaže da je promena motora bio glavni fokus tokom zime dok se takođe radilo i na aerodinamici RS16, u koju Bob Bell želi da Renault investira.

“U razvoju šasije jedna od glavnih oblasti su aerodinamičke karakteristike. Naučili smo dosta u poslednje dve godine koje karakteristike nam se sviđaju i njih smo pokušali da proširimo. Sledeća oblast na kojoj se dosta radilo na razvoj oko Renaultovog motora, tako da izvučemo najbolje iz hlađenja i kako da dobijemo najbolje iz šasije i menjača”.

Slika: Renault Sport F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti