Promena sistema kvalifikacija za sezonu 2016

Promena sistema kvalifikacija za sezonu 2016

Sistem eliminacije u Q1, Q2, Q3

Kvalifikacije za Formulu 1 će po svoj prilici biti promenjene pre sezone 2016 odlučeno je danas na sastanku Formula 1 Komisije u Ženevi.

Kao deo nastojanja da se poboljaša spektakl na grand prix vikendu šefovi Formule 1 su se složili da uvedu sistem eliminacije u sadašnje okvire kvalifikacija. Prema dogovoru u svakoj sesiji će na svakih 90 sekundi biti eliminisan po jedan najsporiji vozač.

Trenutno kvalifikacije su podeljene na tri sesije Q1, Q2 i Q3 i najbrži vozači prelaze i sledeću fazu što u poslednjoj sesiji rezultira borbom najboljih deset vozača za pole poziciju. Plan je da osnovna struktura kvalifikacija ostane nepromenjena a biće dodat sistem eliminacije da svakih 90 sekundi se isljučuje trenutno najsporiji vozač.

U Q1, koji traje 16 minuta, početak odbrojavanja eliminacija počinje nakon 7 minuta što će na kraju eliminisati najsporijih sedam vozača.  U sledeću fazu prolazi 15 vozača.

U Q2, koji traje 15 minuta, format eliminacije će ostati isti. Nakon 6 minuta ispada prvi vozač a nakon toga na svakih 90s po jedan do isteka preostalog vremena. U sledeću fazu Q3 prolazi 8 vozača.

U Q3, koji traje 14 minuta, prvi vozač ispada nakon 5 minuta a nakon toga do isteka vremena na svakih 90s po jedan vozač, što bi na kraju rezultiralo borbom za pole poziciju samo najbrža dva vozača.

Ova promena kvalifikacionog formata još treba da bude ratifikovana od strane Svetskog Motor Sport Saveta i malo je verovatno da će biti odbijen. Ostaje da se definiše da li će novo pravilo biti uvedeno za 2016-tu i 2017-tu.

Više detalje očekuje se ujutru kada je najavljeno da će F1 Komisija odlučivati o promenama u propisima aerodinamike i drugim promenama za 2017-tu.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti