Ricciardo: Novi sistem kvalifikacija će biti veći pritisak na vozače

Ricciardo: Novi sistem kvalifikacija će biti veći pritisak na vozače

Vozač Red Bull-a ima svoje mišljenje o novim kvalifikacijama

Daniel Riciardo kaže da će novi sistem kvalifikacija biti dodatni pritisak na vozače kako bi što pre napravili svoje brze krugove.

FIA je potvrdila novi eliminacioni format kvalifikacija u 2016-oj nakon jednoglasnog dogovora u okviru F1 Komisije. Ispadanje vozača nakon početnog kratkog perioda vožnje, se nastavlja na svakih 90s i Ricciardo veruje da će to povećati pritisak u svakom krugu.

“Baš sam pregledao pravila”, rekao je Ricciardo za F1i. “Početno razmišljanje mi je bilo kako će to sve funkcionisati i šta ako bude kiše. Ne znam koliko će to promeniti stvari. Što se tiče kvalifikacija i dalje ćemo kružiti, mislim da će biti interesantno da posle devedeset sekundi gde god bilo čekaš poruku ‘u igri si ili ne’. Sa te tačke gledišta verovatno će biti uzbudljivo. Mislim da će to staviti malo više pritiska da napravimo najbolji krug ranije jer mislim da će nakon pet minuta, ili nešto tako, vreme početi da otkucava. Dakle moraš da imaš samo jedan brzi krug kako bi sebe doveo u dobru poziciju tako da će biti potrebno malo više preciznosti, a ne kao sada da izabereš trenutak u raspoloživih 15 minuta. Sve što može da se napravi interesantnije je cool. Ponoviću, biće isto za sve tako da neće biti više ili manje pozitivno za jedne u odnosu na druge, svi ćemo se navići na to”.

Kada je upitan da li će promena voditi do toga da se izgubi uzbuđenje na kraju Q3, ograničavajući bitku na samo dva vozača, Ricciardo je rekao:

“Nisam razmišljao o tome. Sigurno će tih poslednjih nekoliko minuta biti uzbudljivo kada svi pređu liniju cilja, tako da je to uzbudljivo. Pretpostavljam da će ovaj nokaut sistem biti uzbudljiv ili ne? To je pitanje. Da imamo dva bolida na kraju … ne znam…može biti i dobro i loše da budem iskren”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti