Timovi se složili oko uvođenja “oreola”

Timovi se složili oko uvođenja “oreola”

Sistem bi trebalo da garantuje veću zaštitu vozača

Šefovi Formule 1 planiraju da uvedu zaštitu za glavu vozača, na početku sezone 2017. Iz Upravljačkog tela FIA-e su saopštili da su se timovi složili oko uvođenja uređaja nazvanog “oreol” specijalno dizajniranog da zaštiti glavu vozača od velikih krhotina u vazduhu.

Predsednik Udruženja Vozača Alexander Wurz je rekao da su vozači srećni što su timovi opredeljeni da uvedu ovakvav vid sigurnosti od sezone 2017.

Wurz je bio jasan prošle nedelje, uoči sastanka tehničkih šefova Formula 1 timova, da su vozači osetili da je došlo vreme sa “oreol” bude uveden.

Na sastanku, Formula 1 direktor Charlie Whiting je rekao timovima da FIA želi da uvede pomenutu zaštitu i zamolio ih da pogledaju detalje na koji način će to biti urađeno.

“Očigledno vozači su srećni što su se predstavnici tehičkog dela timova složili oko uvođenja dodatne zaštite glave u 2017-oj na predlog vozača i istraživanja koje je uradila FIA. Sada ćemo ući u fazu projektovanja gde vozači treba da budu otvoreni s obzirom na drugačiju vidljivost ove dodatne strukture. Takođe sam znatiželjan kako će timovi napraviti ovo rešenje da bude lepo i brzo”, rekao je Wurz za BBC Sport.

FIA je fokusirana na “oreol” nakon testova nekoliko rešenja i došla do zaključka da je ovo najbolje rešenje koje ima najmanje sporednih efekata a povećava sigurnost vozača.

Uređaj bi bio u obliku elipse iznad vozačeve glave i bio bi pričvršćen za bolid na bočnim stranama a imao bi jedan podupirač ispred vozača. Timovi su analizirali kako bi uređaj trebao da se uklopi u dizajn automobila. Planirano je da bude standardni deo svih timova i imao bi jedinstven dizajn.

FIA je takođe uradila istraživanje o mogućnosti da se koristi i pancirni vizir kao deo uređaja u cilju povećanja sigurnosti, mada ostaje da se vidi da li će ovo rešenje biti sastavni deo uvođenja u 2017-oj godini ili će to biti ostavljeno za kasnije.

Povećanje zaštite vozačeve glave je sprovođeno od strane FIA-e još od smrti Ayrton Senne 1994-te godine. Brazilac je poginuo kada je deo vešanja probio njegovu kacigu nakon što je otkinut točak u sudaru na VN San Marina.

Međutim, do sada se najviše obraćala pažnja na smanjenje ranjivosti vozača od bočnih udara podizanjem i povećanjem jačine stranica kokpita.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team

 

 

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti