Ukida se pravilo o tokenima?

Ukida se pravilo o tokenima?

Od sezone 2017 neće više biti pravila o tokenima

Razvoj trenutnih motora u Formuli 1 će biti otvoren u 2017-oj godini i čelnici ovog sporta su dogovorili da se ukida sistem tokena.

U ovom trenutku samo određeni delovi motora mogu da se razvijaju pa se tako njihova “težina” meri brojem tokena koje nose. Svaki proizvođač trenutno ima maksimalno 32 tokena za razvoj u 2016-oj godini . Ovaj broj bi trebao da se smanjuje kako se određeni delovi motora “zamrzavaju” od dalje promene.

Sistem je prvobitno dizajniran da ograniči troškove razvoja pogonske jedinice ali su se proizvođači složili da, s obzirom da imaju i druge klijente kao korisnike usluga i povećane troškove, im se da više slobode.

Cyril Abiteboul je potvrdio kraj ograničenju korišćenja tokena tokom predstavljanja tima Renault na ceremoniji u Parizu.

“Token sistem će biti ukinut”, rekao je Abiteboul za Motorsport.com. “Jedan od razloga oko kojeg smo se smo se svi složili je taj da moramo da izjednačimo performanse motora. Formula 1 u kojoj performanse diktira motor nije dobra za nikoga. Vidite da to nije dobro za Mercedes, nije dobro za Renault, Ferrari. Svi imamo interes da to promenimo.

Odlučili smo takođe i da zbog publike da zaustavimo konfuziju između kanenog i token sistema. Jednostavno smo odlučili da ukonimo token sistem”.

Slika: Renault Sport F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti