Vasseur: Moramo da izgradimo novi tim

Vasseur: Moramo da izgradimo novi tim

"Ukoliko pogledate u prošlost, iz ciklusa Red Bull-a i Ferrari-a se vidi da im je bilo potrebno pet godina da postanu šampioni...

Frederic Vasseur kaže da će ove sezone prioritet za tim Renault biti “izgradnja jakog tima” i baze za 2017 -tu i dalje.

Renault se vratio kao fabrički tim ove godine preuzimanjem Lotus F1 tima preko zime i službena objava je došla nekoliko dana pre Božića posle nekoliko meseci dugih pregovora.

Vasseur, koji je prošle nedelje zvanično potvrđen kao sportski direktor je rekao da će biti potrebno verovatno oko pet godina pre nego što Renault bude u poziciji da osvoji šampionat kao što je to uradio 2005-te i 2006-te godine.

“Treba nam vremena da napravimo konkurentan tim. Imali smo tešku prošlu godinu, ali i na kraju nismo bili toliko daleko po pitanju performansi na stazi Spa smo bili na podijumu. Osnove su tu i sada moramo da vodimo računa da izgradimo novi tim”.

“Ukoliko pogledate u prošlost, iz ciklusa Red Bull-a i Ferrari-a se vidi da im je bilo potrebno pet godina da postanu šampioni. Mislim da je to normalan ciklus”.

Na pitanje šta će se smatrati uspehom za Renault u sledećoj sezoni, Vasseur insistira da pozicija u šampionatu konstruktora na kraju godine nije nešto što ih preterano zanima.

“U smislu rangiranja nije važno. Znamo situaciju i mi smo samo preuzeli kompaniju 19-og decembra tako da za mene nema svrhe da kažem pozicija 9, 7 ili 5, ali naš prvi cilj je da izgradimo jak tim i bazu od sledeće sezone”, rekao je sportski direktor Renaulta.

Uprkos tome, Vasseur je odbio sugestije da će 2016-ta godina biti “tranziciona godina” za francuski tim.

“Ja ne volim tu reč tranzicija. U Francuskoj nema dobru reputaciju u prošlosti. Imali smo tranzicije, tranzicije i tranzicije i to nije pravi način da se to uradi jer će biti teško da se naprave dobri rezultati ove godine, ali moramo da držimo ljude pod pritiskom”, objasnio je on.

“Ne možemo biti zadovoljni na pozicijom 17 ili 18 i moramo držati sve pod pritiskom, od momaka koji rade pit stopove, mehaničara, pouzadanosti, šasije mi moramo da jako pritisnemo bez obzira na performanse. Što se tiče strategije, to je drugačije, jer mi u jednom trenutku moramo da odlučimo da li ćemo raditi više za 2016-tu ili 2017-tu shodno promenama propisa za sledeću godinu, ali duh tima mora da ostane isti”.

Upitan koliko vremena će im biti potrebno za borbu na čelnim pozicijama, ogovorio je: “Slušaću šefa i pratiti njegov put. Mi ćemo biti spremni za podijum u trećoj sezoni a za pobede u petoj”.

Slika: Renault Sport F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti