Button želi nedodirljivu Formulu 1

Button želi nedodirljivu Formulu 1

"Vozači GP2 serije voze krugove dve ili tri sekunde sporije od nas kao i ostale kategorije"

Jenson Button želi da vrhunac moto trkanja bude nedodirljiv i nedostižan za sve osim za najbolje vozače sveta. Šampion iz 2009 veruje da postoji ogromna praznina izmedju Formule 1 i sporednih kategorija kao sto je GP2 i takodje misli da planirano presecanje kvalifikacija nije potrebno.

“Formula 1 mora da bude glasna. Mora da bude ludo brza”, rekao je Button za medije u utorak. “Mora da bude skoro nedodirljiva za vecinu ljudi, što trenutno nije. Vozači GP2 serije voze krugove dve ili tri sekunde sporije od nas kao i ostale kategorije. Trebalo bi da postoji veća razlika. Deca bi trebalo da budu uzbuđena mogucćošću da vide automobile Formule 1 i da ih čuju. Mislim da je to izgubljeno u ovom trenutku. Na sreću sledeće godine sa novim pravilima ćemo to malo vratiti nazad, ali još uvek moramo dodati malo zvuka. Jos uvek mislim da je sexy i zabavan sport. Samo mislim da nam treba još malo buke a onda će biti još bolje.”

Button veruje da se promene pravila, kao što su ona za 2017, mora fokusirati na povećanje pouzdanosti, jer se samo tako automobili i vozači mogu istaći.

“Ako ćemo imati vecu pouzdanost mehanike trkanje će i dalje biti sjajno, ali automobili deluju mnogo brži u krivinama, što je dobro jer je fizička priprema vozača važna i vozač može biti ograničavajući faktor u krivinama i upravo je to što nam treba u takmičenju.”

Govoreći i o promenama u F1 kvalifikacijama, koje su odložene iz tehničkih razloga, Button nije ubeđen u njih i kaže da može dovesti do zbunjenosti među navijačima.

“Mislim da je za Formulu 1 potrebno bolje razumevanje i da uvek moramo tražiti mogućnosti da sport napravimo boljim i možda bi to bilo sjajno za navijače koji bi uživali. Nadam se da ce oni razumeti, jer je meni vrlo zbunjujuće a ja znam ovaj sport veoma dobro. Ako to bude radilo korektno i ako se sviđa navijačima, sjajno, jer je to veliki deo našeg sporta. Ali ja volim sadašnji sistem i ako novi nokaut sistem bude bolji, ne znam, ali deluje vrlo komplikovano”.

Slika:McLaren Media Centar

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti