Ferrari potrošio najviše tokena

Ferrari potrošio najviše tokena

Od sledeće sezone sistem tokena se ukida

Ferrari je od sva četiri poizvođača motora u Formuli 1 potrošio najveći broj svojih tokena preko zime. Iako će ovaj sistem sledeće godine biti ukinut on je još uvek na stazi, pa tako proizvođači ove sezone poseduju ukupno 32 koje mogu da iskoriste za unapređenje svojih motora.

FIA je potvrdila da je Ferrari bio najveći potrošač preko zime sa potrošena 23 tokena na intercooler, koji je sada podeljen na dva manja elementa i MGU-K koji je repozicioniran na levu stranu motora umesto prethodne pozicije pozadi.

Mercedes je sledeći na listi, pa su tako aktuelni svetski šampioni potrošili 19 tokena za već njihov impresivan motor. Šef razvoja motora Andy Cowell je preko zime rekao da Mercedes još uvek može da pronađe velike dobitke uprkos tome što su jasni reper od uvođenja pravila o 1.6 litara V6 turbo motorima.

Nakon što su imali veoma tešku sezonu 2015 po pitanju pouzdanosti i performansi, Honda je potrošila 18 tokena u zimskom periodu. Bivši motosport direktor Yasuhisa Arai je krajem prošle godine rekao da je japanskom proizvođaču potreban “veći turbo”.

Na kraju Renault, koje se ove sezone vratio sa fabričkim timom, je iskoristio samo 7 tokena, pa tako ova ekipa ima najviše mogućnosti za razvoj tokom sezone. Francuski proizvođač je krajem prošle sezone na završnim trkama imao poboljšanu verziju svog motora, ali on nije dao očekivane rezultate.

Razvoj motora u 2017-oj će biti slobodan i osporavani sistem tokena će biti ukunut. Šef Red Bull-a Christian Horner je upozorio da bi ovo moglo da dovede do “ludila potrošnje” od koje bi imali samo korist Mercedes i Ferrari.

Lista potrošnje tokena po timovima

Ferrari: 9 (23 iskorišćeno)
Mercedes: 13 (19 iskorišćeno)
Honda: 14 (18 iskorišćeno)
Renault: 25 (7 iskorišćeno)

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti