FIA olakšala komunikaciju između timova i vozača

FIA olakšala komunikaciju između timova i vozača

Deo pravila je već promenjen nekoliko sati pre trke u Australiji

FIA će ponovo otvoriti jedan deo radio komunikacije timova i vozača kako bi se dozvolila asistencija tima na odluke vozača. Novim pravilima je ovaj vid komunikacije bio zabranjen ali je ova odluka FIA-e nekoliko sati pre trke u Australiji stavljena van snage. Odluka je stupila na snagu odmah pa smo tako na prvoj trci ove sezone videli mnogo više komunikacije između timova i vozača nego što je to bio slučaj npr. u subotu na kvalifikacijama.

U obrazloženju odluke se navodi da su pravila bila previše restriktivna.

U intervjuu tokom protekle nedelje direktor trka, Charlie Whiting, je podržao restriktivan sistem, ali po svemu sudeći primena dela novih pravila se izbacuje iz daljeg šampionata Formule 1.

„Počeli smo prošle godine sa restrikcijom šta timovi mogu reći vozačima,“ kaže u videu FIA-e. “Rekli smo da im ne mogu davati uputstva, kao što su ’ne seci taj ivičnjak’, ’probaj malo drugačijom linijom kroz krivinu’. Sada idemo još jedan korak dalje zato jer mislimo da vozač treba da vozi auto sam i da mu ne treba toliko pomoći od inženjera. Najvažnija stvar je da im ne mogu reći ništa o njihovoj strategiji, na primer. Ne mogu im reći o podešavanju pogonske jedinice, ne mogu im reći kakvo je stanje potrošenosti goriva. Bilo šta od toga je zabranjeno. Postoji lista stvari šta im mogu reći, ali nema mnogo stvari na toj listi“.

Čini se da je staro pravilo veoma restriktivno i ova nova odluka FIA-e dolazi na odobravanje timova i vozača. Šef tima Red Bull, Christian Horner, kaže da je FIA otišla predaleko. Nakon što je saslušala timove, FIA je potvrdila da će radio razgovori vozača i timova po pitanju strategije sada biti dozvoljeni.

U pravilniku se navodi da će vozačima biti dozvoljeno da komuniciraju sa svojim timom po pitanju svojih strategija kao i konkurenata u šta je uključeno vreme pit stopa kao i odabir guma koji će biti ili je već odabran. Neće biti dozvoljena nikakva komunikacija po pitanju bolida i motora i kao takva ne sme biti uključena u bilo kakvu komunikaciju vozača i timova.

Novina će doneti timovima mogućnost razgovora o opcijama za vreme same trke, što nije bio slučaj sa novim ovogodišnjim pravilima, pa će na ovaj način biti izbegnute moguće greške vozača u odabiru same strategije bez prethodne konsultacije sa timovima. Ovo bi značilo da bi tip poruka kao što je to bio slučaj prošle godina na VN Meksika od strane Lewisa Hamiltona, o tome da li su u timu sigurni u odluku o zameni guma kada su njegove gume u tom trenutku u dobrom stanju, mogli da vidimo i ove sezone.

Takođe se dozvoljava promena i na poruke tima prema vozačima na ulaske u box. Poruke tipa ‘prođi kroz’, ‘zaustavi se u boxu’, ‘uđi u garažu’, ‘proba pitstopa’ ili slično će sada biti dozvoljene.

Slika: Williams Martini Racing

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti