Lowe: Nova pravila o gumama su nam donela uzbudljive trke

Lowe: Nova pravila o gumama su nam donela uzbudljive trke

"...tri komponente u trci nam je dalo neizvesnost i uzbuđenje"

Mercedesov tehnički direktor Paddy Lowe je istakao mogućnost odabira tri komponente guma na VN Australije kao glavni faktor pobede u nedelju.

Ove sezone, timovi su dobili izbor između tri komponente guma dok je prošle sezone to bio slučaj sa dve. U Melburnu, timovi i vozači su izabrali raličite strategije pa je tako na samoj trci čak osam vozača koristilo sve tri komponente guma – srednje meku, meku i super meku komponentu guma.

“Imajući tri komponente u trci, što je bila promena koju smo promovisali od sredine prošle godine, dalo nam je neizvesnost i uzbuđenje u trci, i mislim da se to odigralo veoma dobro”, rekao je Lowe za Fox Sports.

“Imate nekog na starim srednje mekim i nekoga na novim super mekim gumama. To je fantastično. Takođe smo povećali i spektakl kvalifikacija, jer smo dobili mekšu komponentu za kvalifikacije. Kao što smo videli u subotu smo bili brži za 2.5s, nešto je zbog razvoja a nešto zbog guma”.

Lowe je takođe objasnio da je Mercedesovo iskustvo na Pirelli-jevoj srednje mekoj komponenti, koje je tim koristio uspešno na drugom delu nedeljne trke, bila nenamerna posledica presezonskih testiranja.

“To je jednostavno bila kilometraža. Imali smo za cilj da uradimo 6000 kilometara, na srednje mekim gumama imate oko 100 kilometara dok na mekim otprilike 30 kilometara. Sa fiksnom kvotom koju smo dobili, morali smo da uzmemo sve medium gume, osim četiri seta mekih i tri seta guma za vlažne uslove. Mi bismo voleli da smo imali više guma od Pirelli-a,  onda bi dodali mnogo više mekih guma”.

Mercedes je ustvari prvi put vozio na super mekoj komponenti guma u subotu na poslednjem nezvaničnom treningu u subotu.

“Mi smo prvi put vozili super meke na nezvaničnom treningu br.3. To je prvi put da smo ih imali na bolidu. Vremena nisu bila zapanjujuća, ali su se popravila kada smo ušli u kvalifikacije”.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti