McLaren i Red Bull sprečili kompomis oko kvalifikacija

McLaren i Red Bull sprečili kompomis oko kvalifikacija

Jednoglasna odluka je izostala zbog neslaganja sa FIA-om ova dva tima oko formata kvalifikacija

Novi sistem kvalifikacija će ostati na snazi za VN Bahraina jer se McLaren i Red Bull nisu složili sa hibridnim rešenjem koje je predložila FIA, a koje je trebalo da donese malu promenu u Q1 i Q2 (interval početka odbrojavanja) i vraćanje na stari sistem iz prošle godine u Q3 delu kvalifikacija. Ovo je tvrdnja Motorsporta nakon objave da dogovor nije postignut zbog nemogućnosti postizanja jednoglasne odluke.

Bez podrške ova dva tima na sastanku u četvrtak nije bilo moguće doći do kompromisa, pa će se o povratku na stari ili uvođenju novog revidiranog eliminicaionog sistema kvalifikacija ponovo razgovarati posle trke u Bahrainu sledeće nedelje. Nakon neslavnog kraja Q3 dela kvalifikacija u subotu, šefovi timova su doneli jednoglasnu odluku o vraćanju kvalifikacija na stari sistem na sledećoj trci u Bahrainu.

Nakon toga u FIA-i su doneli odluku da se sistem odmah ne izbacuje iz upotrebe već da mu se da ponovna šansa ali sa donekle revidiranim pravilima. Jedna od teorija zašto se došlo do revidiranih kvalifikacija a ne momentalno vraćanje na stara, je i ta da se na na ovaj način vrši pritisak na timove da  prihvate ovo kao jedinu opciju a da vraćanje na staro nije ni razmatrano. Međutim ukoliko je to bio plan FIA-e da se timovima ne dozvoli vraćanje na prošlogodišnji sistem a da se prihvati revidirani predlog onda je on propao jer McLaren i Red Bull nisu glasali za njega.

Šef Red Bull-a, Christian Horner, je rekao u Australiji da jednomesečna saga oko eliminacionog sistema kvalifikacija nije dobra za Formulu 1.

“Ne mislim da smo celu stvar oko kvalifikacija odigrali dobro. Mislim da nećemo biti slavni zbog toga. Ali je bitna stvar da iz toga učimo. Bilo kakva promena bi trebala biti potpuno razmotrena i kakve posledice donosi, i ne mislim da smo to uradili. Namere su bile tamo, zbog svih dobrih razloga, jednostavno nismo postigli ono što je trebalo”.

Slika: Sauber F1 Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti