Novi sistem kvalifikacija ostaje na snazi ali sa malo promena?

Novi sistem kvalifikacija ostaje na snazi ali sa malo promena?

Promene u sve 3 kvalifikacione runde ali osnovna ideja ostaje na snazi u Q1 i Q2

Uvođenje novog sistema kvalifikacija kojeg smo videli prošle subote u Australiji, u kom su vozači redom ispadali u određenom vremenskom intervalu tokom sva tri kvalifikaciona dela, je žestoko kritikovan u Australiji jer nije uspeo da pruži željenu akciju pa je u nedelju pre same trke u Australiji saopšteno da će takav sistem na sledećoj trci u Bahrainu biti povučen.

Međutim, prema najnovijim izveštajima ukazuje se da bi moglo doći do kompromisa koji bi doveo do delimičnog povlačenja pomenutog formata pa bi tako sistem ostao na snazi u Q1 i Q2 delu, ali sa povećanim trajanjem prvog dela kvalifikacija (Q1 7 min i Q2 6 min) pre nego što nokaut faza stupi na snagu, dok bi u Q3 bio vraćen stari sistem kvalifikacija. Veruje se da će se na ovaj način dati vremena i procena opravdanosti eliminacionog formata kvalifikacija. Prema izjavama čelnika dela timova novi format bi se na ovaj način prebrzo ukinuo.

U jučerašnjoj izjavi za Autosport Bob Fernley drugi čovek Force Indie je rekao:

” Jedan od razloga zašto su kvalifikacije promenjene je trka”, rekao je Fernley za Autosport. “Kako možete doneti takvu odluku a da trke nije ni bilo? Nismo glasali za to (da se promene vrate na staro). Tražio sam da bude zabeleženo da smo bili striktno protiv toga iz principa i tome treba dati vremena. Nadam se da će ljudi više shvatiti našu poziciju i bar malo više razmisliti o tome. Gume, kvalifikacije, sve je imalo uticaja na ovu trku. Možda bi trebali sačekati još malo, bila je to previše refleksna reakcija i mislim da je mnogo zanimljivih stvari izašlo iz toga”.

F1 Komisija i FIA Svetski Motor Sport Savet će svoju odluku doneti u četvrtak. Sledeća trka u novoj sezoni 2016 se održava u Barhainu 03. aprila.

Slika: Red Bull Racin Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti