Odobren novi nokaut sistem kvalifikacija

Odobren novi nokaut sistem kvalifikacija

U petak i zvanično odobren novi sistem kvalifikacija

Kvalifikacije u sezoni koja počinje za dve nedelje Velikom Nagradom Australije će imati potpuno novi nokaut sistem dizajniran da začini šou koji ide nedeljom popodne.

Novi sistem koji je predložen pre par nedelja, odobren je od strane Svetskog Moto Sport Saveta u petak pa ćemo sada imati eliminacioni sistem u sat vremena dugim kvalifikacijama. Vozači su jasno izrazili nezadovoljstvo predlogom u toku prošle nedelje direktoru Charlie Whitingu, koja su ostala zanemarena.

Novi format će imati kao i do sada tri faze kvalifikacija Q1, Q2 i Q3 ali ćemo videti eliminacije vozača svakih 90 sekundi.

Q1 sesija počinje sa svim vozačima na stazi i prvo ispadanja počinje od sedmog minuta prve sesije.U Q2 prelazi 15 najboljih.

Q2 sesija počinje sa 15 vozača i nokaut sistem vozača počinje posle 6 minuta. U Q3 prelazi 8 najboljih.

Q3 sesija počinje sa poslednjih 8 vozača i njihovo prvo ispadanje je posle 5 minuta.Na svakih 90s nadalje ispada po jedan vozač dok na kraju ne budu preostala dva najbolja koja će se boriti za pole poziciju.

Ovaj komplikovan sistem će dati više kompleksnost celoj sesiji u subotu i u FIA-i ne vide nikakav problem da ga brzo integrišu u takmičenje. Sa druge strane, Bernie Ecclestone tvrdi da predloženi sistem ne može biti predstavljen do velike nagrade Španije kako bi se završio software potreban za sesije.

Ti problem su izgleda zaboravljeni i sa novim sistemom se uzurbano krece ka prvoj trci u Australiji.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti