Otvoreno pismo vozača Formule 1

Otvoreno pismo vozača Formule 1

Vozači nezadovoljni vođenjem i odlukama F1 menadžmenta nude pomoć i upozoravaju

Udruženje Grand Prix Vozača (GPDA) je izdalo oštro saopštenje u kome se pozivaju šefovi Formule 1 da reformišu trenutni sistem upravljanja u sportu nazivajući ga “loše struktuiranim” i “zastarelim”.

Saopštenje dolazi uoči rastućeg nezadovoljstva i frustracije vozača, koje je bilo evidentno na VN Australije kada je novi sistem eliminacija u kvalifikacijama doziveo fijasko.  Aktuelni svetski šampion Lewis Hamilton je rekao da je u proces donošenja odluka u Formuli 1 uljučeno previše strana, dok je vozač Ferrari-a iskoristio kvalifikacionu farsu kao primer da se mišljenje vozača ne sluša.

Na predsezonskim testiranjima McLarenov vozač Fernando Alonso je izrazio žaljenje sa trenutnim stanjem u Formuli 1, žaleći se na komplikovane propise i bolide koji više nisu zabavni za vožnju. Plašeći se da je sport na pogrešnom putu, GPDA direktor Jenson Button i Sebastian Vettel, kao i predsednik Alexander Wurz su odlučili da preuzmu akciju pa su u sredu objavili otvoreno pismo u ume svih vozača Formule 1. U pismu su se okupili ne samo oko žalbi već i o nadi za bolju budućnost Formule 1.

Dragi akteri Formule 1, sledbenici i fanovi

Grand Prix vozači žele da iznesu svoje pozicije: Mi vozači volimo naš sport! Još od detinjstva, smo sanjali da se trkamo sa najbržim trkačkim automobilima najboljih timova na naboljim stazama protiv najboljih vozača na svetu. Mi tražimo konkurenciju i ljubav F1 gotovo bezuslovno, što nas čini najverovatnije ljudima sa najčistijim interesima za Formulu 1, pored naših fanova.

Formula 1 je trenutno suočena teškim globalnim ekonomskim okruženjem, brzoj promeni fanova i ponašanju potrošača, kao i odlučujućem pomaku u TV i  medijskoj slici. Ovo je od bitnog značaja da sportski lideri naprave pametne i dobro odmerene promene.

Smatramo da su neke nedavne promene, kako sportske tako i tehničke, uključujući i poslovne pravce, ometajuće, da se ne bave većim problemima sa kojima se suočava naš sport i u nekim slučajevima ugrožavaju budući uspeh. Znamo da je među čelnicima sporta, bilo vlasnicima, njihovim predstavnicima, zakonadovnim telom, timovima ili drugim akterima, svaki pojedinačni akt donet sa najboljim namerama.

Zbog toga, vozači su došli do zaključka da je proces donošanja odluka u sportu zastareo i bolestan i da sprečava dalji napredak. Zaista, ponekad može dovesti do potpuno suprotnog, zastoja. To se odražava negativno u našem sportu, sprečava da bude spreman za sledeću generaciju fanova i ugrožava dalji globalni rast.

Mi tražimo i apelujemo na vlasnike i sve zainteresovane strane u Formuli 1 da razmotre restuktuiranje svog upravljanja. Budući pravci i odluke F1, bilo kratkoročne ili dugoročne, sportske, tehničke ili poslovno orijentisane bi trebale da se baziraju na jasnom master planu. Takav plan bi trebao da odražava principe i osnovne vrednosti Formule 1.

Mi moramo da osiguramo da F1 ostane sport, bliske borbe između najboljih vozača u izvanrednim mašinama na najboljim stazama. F1 bi trebala da bude kuća samo za najbolje timove, vozače i staze, sa partnerima i dobavljačima sposobnim za takav elitni šampionat.

Formula 1 je bez sumnje osnovana kao vrhunac motorsporta i kao takav je jedan od najgledanijih i najpopularnijih sportova širom sveta. Mi vozači smo ujedinjeni, nudimo našu pomoć i podršku da F1 ostane ono što jeste, i da bi i dalje bila uzbudljiva dugi niz godina i generacijama koje dolaze.

Važno je konstatovati da je ovo otvoreno pismo u najboljem interesu za sve i ne treba ga posmatrati kao slep i nepošten napad. Hvala Vam na pažnji i slobodi da predstavimo svoje misli rečima.

Srdačan pozdrav,

Jenson Button, Sebasian Vettel, Alex Wurz, u ime svih Grand Prix Vozača

Slika: Ljubaznošću Pirellia

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti