Pirelli: Novi propisi nam donose različite taktike

Pirelli: Novi propisi nam donose različite taktike

Mnogo raznovrsnije strategije nas tek čekaju

Šef Pirelli Motosport-a, Paul Hembery, kaže da su promenjena pravila o gumama dozvolila timovima da imaju različite strategije na VN Australije.

Nakon promene propisa o gumama svakom vozaču je dozvoljen slobodan izbor između tri najavljene komponente guma. Vozači mogu imati svoj izbor na 10 setova od ukupno 13 na svakom gran prix-u. Strategija je na prvoj trci šampionata bila poremećena prekidom trke zbog crvenih zastava, i Hemberey je ohrabren različitim pristupom od strane timova.

“Grand pix je počeo i završio se sa taktičkom trkom oko guma, ali crvena zastava u krugu br. 18 je resetovala celu trku, dajući joj potpuno drugačiju kompleksnost sa dozvoljenom promenom. Nakon starta na istoj, super mekoj komponenti guma, Ferrari i Mercedes su imali suprotne strategije u drugom delu trke,  gde je Mercedes vozio dve trećine ukupne trke na srednje mekoj komponenti i tesno dobio Vettela na mekoj”.

“Ovo pokazuje kako novi propisi pomažu u otvaranju brojnih različitih pristupa strategiji, jer 9 od 16 timova koji su završili su koristili sve tri komponente a takođe ponudili su nam pet potpuno drugačijih startegija koja su imala prva šestorica”.

Slika: Ljubaznošću Pirelli-a

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti