Smanjenje komunikacije ne utiče na bezbednost

Smanjenje komunikacije ne utiče na bezbednost

"Kritične bezbedonosne stvari mogu biti prikazane na tabli...

Direktor trka Formule 1 Charlie Whithing je odbacio tvrdnje da promena pravila o radio komunikaciji može dovesti do bezbednosnih rizika za vozače.

U pokušaju da se vozačima da veća moć odlučivanja na stazi, zakonodavno telo Formule 1 je dodatno ograničilo komunikaciju između vozača i tima, pa su zabranili prenos bilo kakvih informacija ili detalja koje bi mogli da pomognu vozaču u njegovoj strategiji. Nakon problema sa kočnicama koje je imao Nico Rosberg u Australiji, Mercedesov šef tima Toto Wolff se žalio da je tim imao problema u komunikaciji zbog novih pravila.

Ali Charlie Whiting je izjavio da timovi imaju priliku da prenesu sve relevantne informacije preko displaya na vozačevom volanu.

“Kritične bezbedonosne stvari mogu biti prikazane na tabli, tako da je potrebno da budu sigurni da prikazuju prave stvari”, rekao je Whiting za Autosport. “To je pitanje između tima i vozača i bez potrebe vozača za radio komunikacijom, bez da mu je rečeno šta da menja u podešavanjima. Oni će se nositi sa tim”.

Sa nekoliko olakšica koje su dodate pravilima u radio komunikaciji pred trku u Australiji Whiting veruje da su timovi relativno dobro izašli na kraj sa početnim problemima.

“Lično osećam da smo pogodili pravu ravnotežu. Imali smo nekoliko problema kada je trka stopirana. Dosta proračuna goriva nije resetovano, i takvih stvari, pa smo morali da raspetljavamo takve stvari sa nekim timovima. Timovi su imali mogućnost da kažu vozačima neke stvari koje im normalno ne bi bile dopuštene, ali je sve to urađeno u konsultaciji, tako da je to u redu”.

Slika: Toro Rosso

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti