Vettel je priznao da Ferrari nije očekivao ovakvu strategiju Mercedesa

Vettel je priznao da Ferrari nije očekivao ovakvu strategiju Mercedesa

Greška u timu oko odabira guma nakon restarta trke.

Sebastian Vettel je priznao da je Ferrari danas zbog loših strategjiskih odluka izgubio trku u Australiji od tima Mercedes.

Vettel je već u prvoj krivini preuzeo lidersku poziciju, nakon “mega starta”, prošavši između dvojice Mercedesovih vozača. Vettel je vodio i nakon prvih pit stopova, ali je period nakon pod crvenih zastava, posle velikog sudara Fernanda Alonsa i Estebana Gutierreza, doveo do odabira pogrešne strategije od strane tima Ferrari.

Ferrari je izabrao da ostane da super soft komponenti guma, dok je Mercedes izabrao srednje meku komponentu koju su vozili do kraja trke. To je značilo da će Nemac morati da se zaustavi još jednom u boxu, što je i učinio u 35 krugu i polako počeo da smanjuje prednost u odnosu na Lewisa Hamiltona, koji je u tom trenutku bio na drugom mestu. Greška dva kruga pred kraj je razbila svaku nadu za napadom na Britanca, pa je tako Sebastian Vettel morao da se zadovolji trećom pozicijom na kraju.

“Crvena zastava nam nije pomogla, ali ipak mislim da smo imali svoju šansu”, rekao je Vettel. “Nismo očekivali, verovatno, da će oba (Mercedesa) biti na, ajde da kažemo, tvrđoj komponenti koja ih je dovela do kraja. Pokušali smo da budemo agresivni, možda nije uspelo, ali sa na kraju veoma zadovoljan sa trećim mestom. Pokušali smo sve i nadam se da će sledeći put upaliti”.

Uprkos izgubljenoj pobedi danas, Vettel je ohrabren načinom na koji je Ferrari započeo novu sezonu.

“Definitivno mislim da smo bili mnogo bliži. Prošle godine ovo je bila jedna od naših najgorih trka, tako da je dosta pozitivno. Očekivali smo da ćemo biti bolji u kvalifikacijama. To nije bio slučaj. Mislim da je danas mnogo bolje za nas. Bili smo bliži. Crvena zastava nam nije pomogla kao što sam rekao, ali isto tako smo imali benefite na startu. Start je bio mega. Veoma sam srećan. Podsetilo me na Mađarsku prošle godine, gde sam i obojicu prošao u u krivini br. 1. Momci su uradili odličan posao. Bilo je prijatno iznenađenje videti da je start bio odličan i da sam obišao oba Mercedesa. Bilo je tesno na Nicom u krivini br. 1 ali na kraju smo uspeli i imali oba bolida na čelu. Nisam mogao da tražim više stvarno i jučerašnji dan sam u tom trenutku zaboravio. Onda smo održavali lepo ritam. Mnogo je bolje kada ste na čelu. Možete kontrolisati i trku i tempo”.

“Možemo tvrditi da nam crvena zastava kasnije nije pomogla, ali podjednako je u jednom trenutku išla u našu korist (kao na startu). Mislim da smo danas imali sjajnu trku. Bili smo agresivni. Možda sa ovom pameću sada smo mogli da uradimo nešto drugo, ali ja neću kriviti nikoga jer mi smo tim. Mi pobeđujemo kao tim i danas smo osvojili 15 bodova”.

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti