Vettel:Moramo da probamo stvari koje imaju smisla

Vettel:Moramo da probamo stvari koje imaju smisla

Vozači kritikuju novi sistem kvalifikacija

Sebastian Vettel kaže da Formula 1 treba da “isproba stvari koje imaju smisla” posle novog kvalifikacionog formata i njegovog promašaja u Australiji.

Pod novim sistemom, najsporiji automobili su zaustavljani u intervalima od 90 sekundi, ali se ispostavilo da je to proizvelo konfuziju kada će vozači biti eliminisani, dok je Q3 proizveo smušenost timova , osim Mercedes-a, koji je izašao na stazu u poslednjem delu zbog samo jednog kruga.

“Čak sam imao vremena da se presvučem pre konferencije za novinare”, kaže Vettel. “Svi smo rekli šta će se desiti, zato ne znam zašto su ljudi iznenadjeni. Rečeno nam je da sačekamo i da vidimo, čekali smo i videli, to je to. Nije išlo, sve se svelo na uspostavu saobraćaja u startu sesije, ludnica na  početku, svi su jurili da naprave dobar krug, ali nije bilo razloga za to. Nije bilo automobila koje bi gledali na kraju sesije kada je staza bolja, a velika gužva na početku sesije. Na kraju nije bilo bolida na stazi koje fanovi žele da vide, jer su oni želeli da vide Lewisa, Nico-a , Kimi-a”.

“Kritike nam sada ne trebaju, imali smo ih ranije, ali ovo sigurno nije pravi smer u kojem treba da idemo. Ne možemo samo isprobavati nešto, treba da isprobavamo stvari koje imaju smisla a ne isprobavati nešto što svi kritikuju”.

Duo Mercedes-a, Lewis Hamilton i Nico Rosberg, su završili kao prvi i drugi na startnom gridu, ispred Vettel-a na trećoj poziciji slično razmišljaju o nedostacima novog formata.

“Dobro je da F1 pokušava, ali ovo je bio pogrešan put, tako da bi trebali da se vratimo na stari sistem, posebno za poslednji deo kvalifikacija”.Ne mogu baš da sudim o prve dve sesije”, rekao je Rosberg.

“Nismo videli kvalifikacije tako da ne znamo kako se to čini drugima. Rekli smo da to neće ići, ali ne možeš odbaciti pre nego što probaš. Probali smo i nije išlo, tako da bi trebali da se vratimo. Inženjeri su bili u pravu! Nikakve razlike nije bilo za mene, na kraju dana. Dobar iskorak da se proba nešto novo, ali ako ne funkcioniše, treba se vratiti starom sistemu. To su pokušali da urade, novitet, iako smo rekli da je pogrešno…”

Slika: Ferrari Media Center

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti