Wolff:Strategija promene guma nam je obezbedila pobedu

Wolff:Strategija promene guma nam je obezbedila pobedu

Lakši izbor guma za Hamiltona nego za Rosberga

Pobeda Mercedes-a u nedelju na otvaranju sezone Velikom Nagradom Australije je rezultat promene guma u pravom trenutku, ocena je timskog menadžmenta.

Kada je trka prekinuta “crvenom zastavom” zbog velikog sudara Fernanda Alonsa sa Esteban Gutierrez-om,  Mercedes je na bolidima oba vozača gume promenio na srednju komponentu nadajući se da neće morati ponovo u box.

Plan je radio savršeno i Rosberg je pretekao lidera, u tom trenutku Sebastian Vettel-a, čiji je Ferrari bio na super mekim gumama i više se nije osvrtao.

“Stvarno su srednje gume posle ponovljenog starta bile ključ uspeha u pobedi”, objašnjava šef Mercedes-a Toto Wolff koji podvlači savršen izbor šefa strategije James Vowles-a.

“Bili smo zapravo vrlo iznenađeni odabirom guma drugih (timova) i u tom trenutku važno je istaći da su James i njegov tim uradili odličan posao povlačeći prave poteze u pravom trenutku”.

Dok su oba vozača Mercedes-a završila na istoj komponenti posle crvene zastave, izbor je bio sve samo ne jednostavan.

” Najjednostavniji izbor je bio za Lewis-a”, objašnjava Wolff “zato jer smo znali da automobile ispred njega Sainz-a, Verstappen-a i Ricciardo-a, nismo mogli prestići na stazi. Videli smo koliko je bilo teško sa Verstappen-om ranije, tako da je jedno zaustavljanje bilo očigledno. Čak i kad verovatno to nije trka koja odgovara Lewis-u, koji voli da napada na gumama koje mu daju tu mogućnost. Za Nico-a je bilo teže odlučiti ako smo želeli defanzivnu strategiju i ostanak na jednom zaustavljanju, ili mu omogućiti da se takmiči sa ostalim momcima na istim gumama”.

Da nije bilo crvene zastave , Wolff nije siguran da li bi se trka odvijala u Mercedes-ovu korist.

“Znali smo da nas to može nagraditi, ali zbog toga što nismo imali mnogo informacija o srednjim gumama, oslanjajući se na prošlogodišnje pretpostavke i onog što smo videli na testiranju, ispalo je dobro što smo vozili dosta na njima. Izgledalo je da smo mogli da opstanemo i da nastavimo dalje. Ali očigledno je da je trka počela loše protiv Ferrari-a”.

Slika: Mercedes AMG Petronas Formula One Team

Gillonso
EDITOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti