Ferrari otkrio uzrok problema na Vettel-ovom bolidu

Ferrari otkrio uzrok problema na Vettel-ovom bolidu

Na trci u Kini vozač Ferrari-a sa novim motorom

Otkazivanje motora Sebastiana Vettela u Bahrainu se dogodilo usled problema sa ubrizgavanjem pa Nemac nije uspeo ni da započne trku u Bahrainu.

Vettel se kvalifikovao na treće mesto i nekoliko trenutaka pre nego što je sama trka počela u formacijskom krugu se pojavio plavi dim iz njegovog motora. U radio komunikaciji sa timom je rekao: “Momci, mislim da imam problem sa motorom, nešto se desilo i velika količina dima se pojavila pozadi”.

On je pokušao da se vrati u box ali je morao da odustane pre poslednje krivine i napusti bolid. Ovo je prvi put da četvorostruki svetski šampion nije ni započeo trku od 2007 godine kada je ušao u Formulu 1.

“Nisam prolio ni kap znoja… Imali smo problem, video sam dim iza mene i izgubio sa snagu pa smo odlučili da zaustavimo bolid”, rekao je Vettel nakon odustajanja. “Naravno da je frustirajuće, jer na kraju krajeva ja sam ovde da se trkam. Problem je bio iznenađenje, za mene i za ceo tim kako sam se približavao krivini br. 11. Moramo da shvatimo tačan problem i da naučimo iz njega. Nije idealno i ne možemo biti ponosni na to”.

Poznati italijanski novinar Leo Turrini je objavio da je Ferrari identifikovao problem kao problem dizne (eng. injector) i koji je potpuno drugi problem od onoga koji je Kimi-a Raikkonen-a dve nedelje ranije u Australiji takođe udaljio iz trke.

Kako sada stvari stoje Vettelu će na sledećoj trci u Kini biti zamenjen motor i to neće uticati na bilo kakvu kaznu jer je timovima u toku sezone dozvoljeno korišćenje pet motora, ali u nastavku sezone može biti ključni momenat u pokušaju osvajanja titule.

Vettel je nakon dve trke na 35 bodova iza lidera šampionata Nico Rosberga, kome je ovo bila peta pobeda u nizu. Uprkos teškom startu ove godine, Vettel kaže da nije sve izgubljeno i da je šampionat veoma dug:

“Imali smo dobre pripreme preko zime, pritiskali smo veoma snažno i znamo da još uvek možemo da se poboljšamo. Još uvek ima dosta trka ispred nas, ovo će biti duga godina čak iako danas nije bilo dobro i nisam uzeo ni jedan bod siguran sam da ćemo u sledećim trkama biti mnogo bolji”.

Slika: Ferrari Media Center

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti