FIA potvrdila sporazum o motorima od 2017-2020

FIA potvrdila sporazum o motorima od 2017-2020

Timovi su se složili oko novih propisa

Formula 1 je došla do sporazuma oko budućih propisa vezanih za pogonske jedinice kako bi se smanjila cena, obezbedilo snabdevanje, podstaklo izjednačavanje performansi i poboljšala buka.

Propisi o pogonskim jedinicama su postali polička borba u prethodnim godinama Mercedesa sa jedne strane i njihovih rivala sa druge strane u pokušaju sustizanja nemačke ekipe. Troškovi su takođe dramatično porasli manjim timovima od uvođenja V6 turbo motora u 2014-oj, i sada je FIA odlučna da cenu dovede na niži nivo.

Poslednji dogovor koji se naziva ‘ globalni sporazum o pogonskim jedinicama’ je postignut samo jedan dan pre nego što pravila za 2017 budu završena. Sporazum je prošao sve nivoe F1 upravljačke strukture i biće sastavni deo sportskog i tehničkog pravilnika za 2017 i 2018.

Troškovi

Sporazum predviđa značajno smanjenje cene pogonske jedinice za timove kupce i smanjenje troškova proivođača u narednim godinama. U 2017-oj cena pogonske jedinice za timove kupce će biti smanjena za 1 milon € po sezoni u poređenju sa 2016. Od 2018, godišnja cena snabdevanja će biti smanjena za dodatnih 3 miliona evra. Redukcija troškova pogonskih jedinica će biti vođena promenama Sportskog i Tehničkog pravilnika u 2017 i 2018, sa progresivnim smanjenjem broja elemenata pogonske jedinice po vozaču po sezoni.

Snabdevanje

Snabdevanje timova potrošača pogonskih jedinica će biti osigurano, jer će postupak homologacije uključivati i ‘obavezu za snabdevanjem’ koja će biti aktivirana ukoliko se tim suoči sa nedostatkom ponude.

Izjednačavanje performansi

Novi sporazum sadrži paket mera u cilju postizanja izjednačavanja performansi. Sistem tokena će biti ukinut u 2017. Osim toga, ograničenja po pitanju težine motora, dimenzija i materijala i povećanja pritiska će biti uvedeni u 2017 i 2018.

Zvuk

Proizvođači trenutno vrše istražvanja kako bi poboljšali zvuk trenutnih pogonskih jedinica, sa ciljem implementacije najkasnije u 2018. godini.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti