Formula 1 se vraća na format kvalifikacija iz 2015-te

Formula 1 se vraća na format kvalifikacija iz 2015-te

Potrebno je još odobrenje F1 Komisije i Svetskog Motor Sport Saveta

Kvalifikacioni format iz 2015-te se vraća u Formulu 1 od sledeće trke u Kini, nakon što su timovi odbacili sve predloge Bernie Ecclestone-a i FIA-e. Danas su šefovi timova predstavnicima Formula 1 menadžmenta poslali zajedničko pismo u kome su naveli da je trenutni sistem ne prihvatljiv i da se zahteva trenutni povratak na format kvalifikacija iz 2015-te.

Predsednik FIA-e Jean Todt i prvi čovek Formule 1 Bernie Ecclestone timovima nisu dozvolili povratak na prošlogodišnji format i u nedelju su na održanom sastanku pred trku u Bahrainu dali predlog o revidiranom formatu. Od timova se zahtevalo da urade analize do četvrtka kako bi se izbegla situacija u kojoj se trenutno nalazi Formula 1.

Međutim, pre današnjeg ponovnog sastanka usledilo je saopštenje u kome se jasno kaže da su bilo kakve promene neprihvatljive i da nema svrhe razgovarati o daljim promenama i da se traži hitan povratak na staro. Kako bi se promena i ostvarila potrebno je da predlog prođe F1 Komisiju, što bi bila fomalnost s obzirom na jednoglasnu odluku timova, a onda na kraju i odobrenje FIA Svetskog Motor Sport Saveta.

U saopštenju FIA-e se kaže: “Nakon jednoglasnog zahteva timova u pismu primljenom danas, Jean Todt predsednik FIA-e, i Bernie Ecclestone predstavnik nosilaca komercijalnih prava, su prihvatili da u interesu sporta i šampionata podnesu zahtev F1 Komisiji i Svetskom Motor Sport Savetu za povratak na kvalifikacioni format iz 2015-te. Ovaj predlog, ukoliko bude odobren od F1 upravljačkih tela će se primenjivati od trke u Kini i primenjivaće se do kraja sezone. Jean Todt i Bernie Ecclestone su pozdravili ideju ekipa kako bi imali globalnu procenu formata vikenda za 2017-tu”.

Slika: Red Bull Racing Fomula One Team

3 comments
petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

 • Frenky
  08/04/2016, 06:22

  "Tresla se gora – rodio se miš" … Što su nas uopšte zaje*avali sa tim, nije mi jasno. Nek sednu i smisle kako će da poboljšaju šou, a ne svake godine izmišljaju nova pravila koja, tokom te iste sezone, i ukidaju. … Kretenizam

  REPLY
 • Gile
  09/04/2016, 23:16

  Izgubljeni u prostoru i vremenu.

  REPLY
 • generic
  12/03/2018, 09:04

  Does work for someone who doesn’t have ED?

  REPLY

Vesti

Najnovije Vesti

Najviše Komentara