Formula 1 se vraća na format kvalifikacija iz 2015-te

Formula 1 se vraća na format kvalifikacija iz 2015-te

Potrebno je još odobrenje F1 Komisije i Svetskog Motor Sport Saveta

Kvalifikacioni format iz 2015-te se vraća u Formulu 1 od sledeće trke u Kini, nakon što su timovi odbacili sve predloge Bernie Ecclestone-a i FIA-e. Danas su šefovi timova predstavnicima Formula 1 menadžmenta poslali zajedničko pismo u kome su naveli da je trenutni sistem ne prihvatljiv i da se zahteva trenutni povratak na format kvalifikacija iz 2015-te.

Predsednik FIA-e Jean Todt i prvi čovek Formule 1 Bernie Ecclestone timovima nisu dozvolili povratak na prošlogodišnji format i u nedelju su na održanom sastanku pred trku u Bahrainu dali predlog o revidiranom formatu. Od timova se zahtevalo da urade analize do četvrtka kako bi se izbegla situacija u kojoj se trenutno nalazi Formula 1.

Međutim, pre današnjeg ponovnog sastanka usledilo je saopštenje u kome se jasno kaže da su bilo kakve promene neprihvatljive i da nema svrhe razgovarati o daljim promenama i da se traži hitan povratak na staro. Kako bi se promena i ostvarila potrebno je da predlog prođe F1 Komisiju, što bi bila fomalnost s obzirom na jednoglasnu odluku timova, a onda na kraju i odobrenje FIA Svetskog Motor Sport Saveta.

U saopštenju FIA-e se kaže: “Nakon jednoglasnog zahteva timova u pismu primljenom danas, Jean Todt predsednik FIA-e, i Bernie Ecclestone predstavnik nosilaca komercijalnih prava, su prihvatili da u interesu sporta i šampionata podnesu zahtev F1 Komisiji i Svetskom Motor Sport Savetu za povratak na kvalifikacioni format iz 2015-te. Ovaj predlog, ukoliko bude odobren od F1 upravljačkih tela će se primenjivati od trke u Kini i primenjivaće se do kraja sezone. Jean Todt i Bernie Ecclestone su pozdravili ideju ekipa kako bi imali globalnu procenu formata vikenda za 2017-tu”.

Slika: Red Bull Racing Fomula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti