Grosjean: Pritisak u gumama smešan

Grosjean: Pritisak u gumama smešan

"Bilo je veoma nezgodno voziti bolid s obzirom na činjenicu da nemamo nikakve informacije iz prethodnih godina odavde"

Romain Grosjean kaže da je granica pritiska u gumama “besmislena” i da je on delimično odgovoran za činjenicu da se ekipa Haas tima danas borila sa balansom bolida.

Nakon odličnog starta u debitantskoj sezoni svog novog tima, Grosjean nije pronašao tempo, pa je tako na kraju drugog treniga u Šangaju bio na 16-oj poziciji, sa skoro 3s zaostatka za prvoplasiranim Raikkonenom i 1.1s za desetoplasiranim Valterri Bottas-om.

“Bilo je veoma nezgodno voziti bolid s obzirom na činjenicu da nemamo nikakve informacije iz prethodnih godina odavde”, rekao je Grosjean. “Granica pritiska u Pirellievim gumama je danas bila smešna, i sve je do maksimuma i bolidi nisu za vožnju. Imamo još mnogo posla da uradimo, mnogo pitanja sebi da postavimo. Nema razloga da izgubimo tri sekunde od Bahraina, tako da treba da se vratimo osnovnim stvarima, da razmemo šta se dešava i siguran sam da će neko objašnjenje doći”.

Upitan da objasni šta je problem sa pritiskom u gumama, odgovorio je:

“Kada izađemo iz garaže pritisak prednjih guma je 1.585 bara, što je apsolutno smešno, a zadnjih 1.482. Imali smo na zadnjim visok limit, ali sa tako visokim limitom na prednjim vi nemate nikakav osećaj. To je kao parče drveta i nije za vožnju. Ako se vratimo u prošlost imali smo oko 0.3 bara manje od toga. Nedavno smo već imali neke drastične granice, oko 1.378 – 1.447 koji vam ipak daje neki osćaj iako je još uvek veoma visok. Ukoliko se vratimo u eru Michelina to je 1.034 ili 0.896 u Monaku, i bilo je ljudi koji su 2012 vozili sa 1.103 i 1.241. Dakle zamislite na stazi 1.792 bara na prednjim, vruće, i 1.585 na zadnjim. To je skoro kao putnički auto”.

Šef Pirellia Paul Hemberey je rekao da će se o ovome razgovarati sa timovima i vozačima i da je proces takav da se u petak prikupljaju podaci i telemetrija od timova kako bi mogli da ih uporede u pred simulaciji trke.

Slika: Haas Racing

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti