Horner želi da se predlog o nezavisnim motorima nađe na stolu

Horner želi da se predlog o nezavisnim motorima nađe na stolu

Na kraju aprila ističe rok proizvođačima za ispunjavanje četiri uslova obećana na prošlom sastanku

Šef Red Bulla Christian Horner očekuje da se ponovo pokrene priča o nezavisnom dobavljaču motora Formule 1, jer proizvođači nisu uspeli da se usaglase sa novim kriterijumima koji bi smanjili troškove.  Rok za usaglašavanje ističe krajem ovog meseca.

Prošle godine u oktobru, predsednik FIA-e Jean Todt  i predstavnik vlasnika komercijalnih prava su došli na ideju o uvođenju nezavisnog proizvođača motora koja bi imali drugačiju specifikaciju od trenutne, kako bi se visoki troškovi smanjili i koji bi bili ponuđeni timovima kupcima motora Mercedesa, Ferraria, Renaulta i Honde.

Međutim, plan koji je dobio podršku Red Bull-a, je bio odložen kada su se proizvođači dogovorili da smanje troškove, pojednostave specijikaciju, garantuju snabdevanje i poboljšaju zvuk. Kao rok stavljen je 30-ti april, ali dok su proizvođači pokazali poverenje u ispunjavanje svih uslova, Horner je rekao tokom VN Kine da su oni u stvari “nisu ni blizu” postizanja zadovoljavajućeg sporazuma.

“Jean Todt je postavio četiri kriterijuma Toto Wolff-u, koji su dužni proizvođači da ispune. A četiri kriterijuma su bila: smanjenje cene na 12 miliona evra za sledeću godinu, dostupnost ovih motora, izjednačavanje snage u plus minus 2 % kao i promena buke motora. Sva četiri zahteva do danas nisu ispunjena pa mislim da će biti zanimljiva diskusija na sledećem sastanku Formula 1 Komisije i sledeći koraci koje će FIA i promoter učiniti”.

Na osnovu prvobitne odredbe koja je odložena od strane proizvođača, Horner kaže da to znači da predlog o nezavisnom dobavljaču motora mora ponovo biti pokrenut.

“Mislim da FIA treba da odluči šta želi, jer su bili jasni kada je podnet zahtev za nezavisne motore, sklonjen je sa stola na osnovu stvari koje su ponuđene. Ukoliko se to ne bude desilo, cena ne bude spuštena, izjednačavanje snage se ne desi, snabdevanje ne bude ograničeno, onda kriterijumi nisu ispunjeni. Kako ćemo se baviti cenom, pristupačnosti i dostupnosti? Izjednačavanjem? To je još uvek veliki, veliki problem. Trkanje je dobro u ovom trenutku ali mi još uvek imamo osnovni problem koji mora da bude rešen. To će biti interesantno. To je nešto što neće biti završeno za nedelju dana”.

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti