Mercedes radi na “dramatično” glasnijem F1 motoru

Mercedes radi na “dramatično” glasnijem F1 motoru

U FIA nisu zadovoljni postignutim i ne odustaju od dodatnog poboljšanja zvuka kako bi gledaoci imali bolji doživljaj

Tehnički direktor Mercedesa Paddy Lowe kaže da aktuelni svetski šampion trenutno radi na dramatičnom povećanju zvuka njihovog V6 hibridnog motora.

Od uvođenja u sezoni 2014, 1.6L V6 turbo motora bilo je mnogo nezadovoljstava a jedno od njih je svakako i sam zvuk nove generacije motora u odnosu na poprilično bučne V8 prethodnike. Ove godine promenom propisa, kojim je uvedena obaveza o korišćenju još jedne izduvne cevi za wastgate, zvuk motora je povećan, i ESPN je u svojim merenjima objavio da je zvuk motora skočio sa 124db na oko 128db. Međutim, u FIA nisu zadovoljni postignutim i ne odustaju od dodatnog poboljšanja zvuka kako bi gledaoci imali bolji doživljaj.

“Mi radimo na tome kako bi povećali buku, potrebno je po mom mišljenju da budu malo glasniji, pa smo napravili korak”, rekao je Lowe za ESPN. “Imamo neke ideje na kojima radimo i napravićemo dramatično povećanje buke. Mercedes je glavni u razvoju sistema, i moramo da razvijemo nešto što će praviti buku bez gubitka konjskih snaga, i to je moguće”.

Trenutne pogonske jedinice su nepopularne ne samo zbog njihovog zvuka već i zbog dvostrukog ograničenja u protoku goriva i potrošnji, što vozače tera da voze oprezno kako bi štedeli gorivo. Međutim, Lowe kaže da je povećana efikasnost umanjila takve kritike.

“Sve ove stvari imamo u vožnji taxia, ali u stvarnosti brojevi su 100kg goriva (za trku) i 100kg maksimalno protoka na sat što je izuzetno dobro procenjeno. Ne znam da li je to bila sreća ili odluka! Iako se ljudi žale da vozači štede gorivo u trci, mi smo uvek morali da štedimo gorivo jer nikada nije optimalno za vožnju i stepen do kojeg mi moramo da štedimo gorivo u trci po meni nije preteran. To je samo blago više nego ranije i biće sve manje jer pravimo motore efikasnijim, mi sada moramo manje da šetedimo u trci. Prvobitna namera je bila da se spustimo na 100kg limita godinu za godinom, ali bi sada trebali da budemo na 98kg, ukoliko se pravilno vodi, umesto 105kg što neki žele”.

Šefovi Formula 1 timova do 30. aprila treba da završe tehničke propise za narednu godinu.

Slika: Mercedes AMG PEtronas Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti