Najava vikenda: Sve što treba da znate o VN Rusije

Najava vikenda: Sve što treba da znate o VN Rusije

Rusija će ovog vikenda biti domaćin trke Formula 1 šampionata

Nico Rosberg u Sochi stiže sa povelikom zalihom bodova u odnosu na timskog kolegu Lewisa Hamiltona, nakon tri trke i isto toliko pobeda. Posle nekoliko neuspelih pokušaja Rusija je ušla u kalendar Formule 1 2014 godine sa stazom Sochi.

Činjenice

Četvrta po dužini staza u Formula 1 kalendaru, iza Spa-Francorchamps-a, Baku-a and Silverstone-a se sastoji od 12 desnih i 6 levih krivina koje su i brze i spore i tehnički veoma zahtevne.

“Sochi je jedna od najbržih gradskih staza na koje idemo, pa ne deli karakteristike podešavanja u poređenju sa stazama slične konfiguracije. Asfalt ima puno gripa, pa će biti zanimljivo videti različite pravce kojima će timovi ići po pitanju pit stopova i strategija guma (tokom trke)”, rekao je Jenson Button.

Ime: Sochi Autodrom
Smer kretanja: u smeru kazaljke na satu
Krivina: 18
Krugova: 53
Prva trka: 2014
Najbrži krug: 1:40.071 (Sebastian Vettel, 2015)
Dužina staze: 5,848 km

Osvajač pole pozicije 2015: Nico Rosberg (Mercedes)
Pobednik 2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

Ograničenje brzine u pit lane-u: 80 km/h na celom događaju

Goriva po krugu: 1.89kg
Najveća brzina: 330 km/h
Pun gas: 57 % kruga
Promena brzina: 63 po krugu
Maksimalna G sila: 3.5 (krivina br. 3)
Mogućnost za sigurnosno vozilo: 50 %

Vremenska prognoza:
Petak – Sunčano, najviša 17°C / najniža 11°C
Subota – Malo oblaka, najviša 18°C / najniža 11°C
Nedelja– Malo oblaka, najviša 20°C / najniža 13°C

Kao i na prethodne tri trke ove sezone, na VN Rusije ćemo imati tri komponente guma: srednje tvrdu, meku i super meku komponentu. Staza Sochi važi za raznovrsnu i tehničku stazu sa veoma glatkom površinom i malim stepenom habanja i degradacijom guma. Nakon tri godine asfalt na stazi se još uvek menja i može biti drugačijih karakteristika u odnosu na prethodne godine.

Sa malom degradacijom guma ne očekuje se veliki broj zaustavljanja u boxu. Vremenski uslovi će biti blagi, pa se ne očekuje veliki uticaj temperature na gume. Najizazovnija krivina je br. 3 dugačka 789m kroz koju vozači prolaze za 10s. Opterećenje na prednju desnu gumu je posebno veliko pa to dovodi i do povećanja temperature same gume. Prolazi se punom brzinom od oko 290 km/h a maksimalno opterećenje na vozača je 3.5G. Očekuje se veliko povećanje performansi kako vikend bude odmicao zbog činjenice da se staza ne koristi intezivno.

Odabir guma po vozaču

driver_alocation_tyres_pirelli_rusia_sochi_2016

 

Timovi na koje treba obratiti pažnju

Force India: Sa dugim pravcima koji su isprekidani kratkim i sporim krivinama staza u Sochiu bi trebala da ide na ruku ekipi Force Indie sa bolidom VJM09. Nico Hulkenberg se ove sezone kvalifikovao među prvih deset vozača na sve tri trke. Na ovoj stazi je prošle godine u kvalifikacijama bio šesti, ali je nakon udesa u prvoj krivini morao da odustane.

Red Bull Racing: Daniel Ricciardo je pokazao odličnu formu u kvalifikacijama na VN Kine a na startu trke je čak i vodio ali ga je problem sa gumom koštao bolje pozicije i podijuma na kraju trke. Ovo može biti opomena ostalim timovima da je Red Bull itekako povećao svoje performanse, kako u kvalifikacijama tako i u trci.

Mercedes: Ukoliko Nico Rosberg pobedi po četvrti put ove sezone postaće četvrti vozač u F1 istoriji kome je pošlo za rukom da ostvari sedam pobeda u nizu.

Ferrari: Italijanska ekipa je pod velikim pritiskom pobede jer su usled problema na prethodne tri trke osvojili 61 bod u odnosu na Mercedes koji ima 114. U timu se nadaju da im najavljene nadogradnje prednjeg krila i motora mogu doneti približavanje Mercedesu i borbu za pobedu.

Timovi će favorizovati korišćenje najmekše komponete guma jer ova staza nije zahtevna zbog prirode podloge u Sochiu. Ovo može pogodovati Sergio Perezu koji je više puta pokazao da je odličan u dugim stintovima na mekim gumama.

Satnica

Petak 29 April 2016
Trening 1 09:00-10:30
Trening 2 13:00-14:30

Subota 30 April 2016
Trening 3 11:00-12:00
Kvalifikacije 14:00

Nedelja 1 Maj 2016
Trka 14:00

Slika: Red Bull Racing Formula One Team

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti