Pirelli najava VN Rusije

Pirelli najava VN Rusije

Isti odabir guma kao i na prethodne tri trke

Kao i na prethodne tri trke ove sezone, na VN Rusije ćemo imati tri komponente guma: srednje tvrdu, meku i super meku komponentu. Staza Sochi važi za raznovrsnu i tehničku stazu sa veoma glatkom površinom i malim stepenom habanja i degradacijom guma. Nakon tri godine asfalt na stazi se još uvek menja i može biti drugačijih karakteristika u odnosu na prethodne godine.

Sa malom degradacijom guma ne očekuje se veliki broj zaustavljanja u boxu. Vremenski uslovi će biti blagi, pa se ne očekuje veliki uticaj temperature na gume. Najizazovnija krivina je br. 3 dugačka 789m kroz koju vozači prolaze za 10s. Opterećenje na prednju desnu gumu je posebno veliko pa to dovodi i do povećanja temperature. Prolazi se punom brzinom od oko 290 km/h a maksimalno opterećenje na vozača je 3.5G. Očekuje se veliko povećanje performansi kako vikend bude odmicao zbog činjenice da se staza ne koristi intezivno.

Prošlogodišnja strategija pobednika Lewisa Hamiltona je bila sa jednim zaustavljanjem u krugu 32 kada je svoje super meke gume zamenio mekim i na njima završio trku. Treće plasirani Sergio Perez je iskoristio izlazak sigurnosnog vozila pa je svoju promenu sa super meke gume odradio na meku u krugu broj 12, i do kraja trke, što je bilo 41 krug, vozio na mekoj komponenti guma. Praktično svi vozači su imali strategiju sa jednim zaustavljanjem dok su se samo dva vozača izdvojila sa dvostrukim stajanjem.

Paul Hembrey Pireli moto sport direktor

“Vraćamo se u Rusiju nakon samo šest meseci, što znači da verovatno možemo očekivati prolećene uslove za razliku od prošlogodišnjih jesenjih. Ovo je jedna od staza sa najmanjom degradacijom koju posećujemo, pa očekujemo duge stintove na super mekim gumama, što je Lewis Hamilton pokazao prošle godine. Međutim, povećanje performasni koje vidimo u 2016-oj će povećati i trošenje, pa će slobodni treninzi biti veoma važni za dobijanje tačnog ponašanja guma u novim uslovima sa najnovijom generacijom bolida”.

 

Slika: Ljubaznošću Pirellia

petar
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Vesti